BiH
4

U Kantonu Sarajevo školska godina počinje 1. septembra

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nova školska 2016/2017. godina u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo počinje u četvrtak, 1. septembra. Oko 36.000 učenika pohađat će osnovne škole, a oko 16.000 srednje škole u KS.

U novoj školskoj godini očekuje se, kao i prošle godine oko četiri hiljada prvačića, a najviše ih je upisano u općini Novi Grad.

Savjetnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nihada Čolić kaže da su nastavni programi revidirani u skladu s potrebama i u suradnji sa nastavnicima.

U prvi razred devetogodišnje škole uvedeni su novi nastavni predmeti - engleski jezik i informatika. Predviđeno je da te predmete prvačići izučavaju kroz igru, a odobreni su i udžbenici za engleski jezik. Uveden je treći čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Nastavu iz informatike i predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj realizirat će nastavnici razredne nastave, a engleskog profesori tog jezika. Čolić kaže da će tokom ovog mjeseca biti provedena dodatna edukacija nastavnog kadra koji će realizirati nastavne sadržaje iz informatike.

Za učenike godinu pred polazak u školu obavezno je pohađanje predškolskog programa. Sankcija za neizvršavanje tih obaveza nema, ali je prilikom upisa u prvi razred obavezno priložiti potvrdu o sudjelovanju u obaveznom predškolskom programu.

Nastava u prvom polugodištu u novoj školskoj godini trajat će do 31. decembra, kad za učenike počinje četverosedmični zimski raspust.