BiH
0

U Kantonu Sarajevo presiječen lanac trgovine narkotičkim sredstvima

FENA
MUP KS-a je sarađujući s Kantonalnim tužilaštvom u proteklom periodu realizirao aktivnost koja je dovela do hapšenja četiri osobe i presijecanja lanca trgovine narkotičkih sredstava te pronalaska značajne količine naoružanja.

"Već duže pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a KS-a organizirano rade na presijecanju i suzbijanju kriminalnih aktivnosti grupe osoba koje se bave organiziranim kriminalom prevashodno trgovinom narkotičkih sredstava. U zadnja tri dana akcija koja je bila planski osmišljenja i organizirana urodila je plodom i lišili smo slobode više osoba koje su predate u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu", saopćio je danas na pres-konferenciji načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a KS-a Predrag Kurteš.

Pretresom stambenih objekata koje su posjedovale ove osobe, privatnih kuća i privatnih imanja, pronađeno je 200 grama kokaina, dva pištolja, 1.500 komada municije različitog kalibra, dva vozila i oko 50.000 KM.

“Ono što je u ovoj akciji najznačajnije jeste to što je prilikom pretresa privatne kuće jedne od uhapšenih osoba na njenom privatnom imanju na području KS-a, pronađena značajna količina protivoklopnog naoružanja. Radi se o četiri protivoklopne vođene rakete, proizvodnje 1986., 1989. i 1991. godine ćiriličnih oznaka, što upućuje da su proizvedene za potrebe bivše JNA, a ne za izvoz”, kazao je Kurteš.

Kantonalni tužilac Oleg Čavka je naglasio kako je istraga u toku te da zbog toga ne može saopćiti identitet osoba koje su predate Tužilaštvu.

On je naglasio kako su u posljednih nekoliko dana ukupno četiri osobe već predate Tužilaštvu, ali da su osumnjične još najmanje dvije - tri koje nisu lišene slobode.

“Upravo zbog te činjenice, zbog činjenice da se akcija nastavlja i da pokušavamo da rasvijetlimo još neke od radnji koje bi se mogle preduzimati u narednom periodu s njihove strane, nećemo davati identitet ovih osoba”, kazao je Čavka dodavši da očekuje da bi u aktivnom radu policije i Tužilaštva u narednih nekoliko dana moglo biti još hapšenja.

“Od osoba koje se nalaze već u pritvoru, jedna je povratnik u kriminal i odranije je poznata kao osoba koja već duže radi s drogom. Ostale osobe u pogledu ovog su nepoznate”, precizirao je Čavka.