BiH
4

U Kantonu Sarajevo podijeljeno 49.570 besplatnih udžbenika

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas konačan Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja budžeta KS-a za 2011. , prihvatila preporuke Ureda za reviziju institucija u FBiH date u konačnom Izvještaju te zadužila sve budžetske korisnike da postupe po preporukama datim u Izvještaju i u roku od 30 dana obavijeste Vladu KS-a, a Vlada Skupštinu KS-a u roku od 30 dana.

Vlada je prihvatila Izvještaj o provođenju Uredbe o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva za očuvanje i razvoj tradicionalnih i starih zanata.

Nakon provedenog javnog poziva, budžetom planirana sredstva od 200.000 KM za ovu svrhu, dodijeljena su za 197 obrtnika.

U Ministarstvu privrede KS-a naglašavaju da je interes zanatlija za sredstva podsticaja u stalnom porastu, te da će i u budžetu za narednu godinu biti predložena sredstva za ovu namjenu.

U danas usvojenoj Informaciji o realizaciji nabavke besplatnih udžbenika za učenike prvog, šestog, sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole u školskoj 2012./2013. navedeno je da je za realizaciju ovog projekta utrošeno 404.082 KM, u koje su uključena sredstva budžeta, vlastita sredstva škola i sredstva Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Projektom podjele besplatnih udžbenika bile su obuhvaćene 73 škole, tj. sve javne i privatne škole na području KS-a.

Udžbenike je dobilo 8.725 učenika, a podijeljeno je 49.570 udžbenika.

Pravo na besplatne udžbenike imaju polaznici navedenih razreda i to učenici iz porodica u stanju socijalne potrebe, učenici romske nacionalnosti, te učenici iz porodica u kojima se školuje troje ili više djece.

Vlada je razriješila predsjednika i članove Upravnog odbora Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo zbog propusta i nepravilnosti u procedurama njihovog imenovanja, saopćeno je iz Pres- službe KS-a.