Lavine sprječavaju prohodnost
0

U Kalinoviku i dalje odsječeno 30 sela, snijeg ne prestaje padati

SRNA
Ilustracija (Foto: Čitatelj portala Sarajevo-x.com)
Ilustracija (Foto: Čitatelj portala Sarajevo-x.com)
Snijeg koji pada na području Kalinovika, gdje je i dalje odsječeno više od 30 sela, komplikuje situaciju i poništava ono što su ekipe angažovane na raščišćavanju puteva do sada uradile, rekla je Srni načelnik ove opštine Mileva Komlenović.

"Ekipe su na terenu, ali snježni nanosi su ogromni. Padavine su protekle noći bile intenzivne. Palo je od 30 do 50 centimetara novog snijega. Morali smo da tokom noći održavamo prohodnim regionalne i lokalne puteve koji su bili očišćeni. Bilo je vjetra i vijavice. Danas smo nastavili da čistimo snijeg, prvenstveno sa puta Kalinovik - Ulog i da održavamo prohodnim put Kalinovik - Dobro Polje", navela je Komlenovićeva.

Ona je naglasila da su raščišćeni putevi do najbližih sela od Kalinovika i neki regionalni putevi. 

"Bilo je realno da danas povežemo Kalinovik i Vratlo i spustimo se na magistralni put prema Foči kod Miljevine, ali mašina je povučena jer se komplikovala situacija od Dobrog Polja prema Foči, gdje su se ponovo pojavile lavine, zbog čega je preraspodjela mehanizacije bila drugačija", istakla je Komlenovićeva. 

Prema njenim riječima, snabdijevanje vodom i strujom na području opštine trenutno je uredno, a signal mobilne telefonije funkcioniše što omogućava komunikaciju sa stanovništvom u odsječenim selima. 

"Trenutno je najvažnije da nema potrebe za hitnom medicinskom intervencijom. Komuniciramo sa stanovništvom, a i ljudi komuniciraju jedni sa drugima. Iskoristili smo stabilnije vremenske prilike proteklih dana i dostavili lijekove i hranu ljudima u odsječenim selima. Motornim sankama juče smo posjećivali starije i iznemogle ljude i dostavili im lijekove. Rad motornih sanki danas je poprilično onemogućen", rekla je Komlenovićeva. 

Iako je raspoloživa sva lokalna mehanizacija, Komlenovićeva je napomenula da u opštini Kalinovik ne bi mogli da kontrolišu situaciju da nisu dobili pomoć u mehanizaciji iz konvoja koji je došao kao ispomoć u Hercegovinu. 
"Dvije mašine iz ovog konvoja upućene su kod nas, treću mašinu očekujemo iz Dobrog Polja", rekla je Komlenovićeva, ističući da je s obzirom na enormno nisku temperaturu proteklih dana bilo kvarova na mehanizaciji što predstavlja dodatni problem.