BiH
0

U Kaknju rade na uređenju i zaštiti nekropole stećaka

Klix.ba
Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj počela je uređivanje nekropole stećaka u selu Nažbilj, na lokalitetu zvanom Jasikovac.

Sredstva za njeno djelimično uređenje osiguralo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Pošto dobijena sredstva nisu bila dovoljna za planirane poslove na uređenju nekropole završen je samo dio radova.

Do sada je postavljena jedna natkrivena tenda sa stolom i klupama, dvije parkovske klupe, okopan je i očišćen dio stećaka, te popravljen potporni zid.

Ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa lokalnim stanovništvom ovog područja, pa se nadamo da ćemo i u narednom periodu, uz njihovu saradnju i pomoć, u potpunosti urediti ovaj lokalitet.

Inače, ovo je druga nekropola na području općine Kakanj koju uređuje Javna ustanova za kulturu i obrazovanje. Već ranije to je učinjeno na lokalitetu Ivničko-zagradske gradine gdje su uređeni nekropola stećaka i dva vidikovca, izvršeno čišćenje prostora oko stećaka, uređena pješačka staza i prilazi, postavljene dvije platforme sa tendama, ograđen lokalitet žičanom ogradom i postavljene klupe za odmor.

Ovo je jedan od primjera adekvatne brige za očuvanje ovih kulturnih spomenika, saopćeno je iz Općine Kakanj.