BiH
387

U kabinetu potpredsjednika FBiH Dunovića uposlen savjetnik sa srednjom školom

Piše: E. Mušinović
Milan Dunović (Foto: Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Klix.ba)
U kabinetu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića zaposleno je šest savjetnika. Pet savjetnika ima fakultetsku diplomu dok je jedan savjetnik zaposlen sa srednjom stručnom spremom.

Proteklih dana objavili smo imena i prezimena te podatke o obrazovanju savjetnika zaposlenih u kabinetima predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i potpredsjednice FBiH Melike Mahumutbegović. Transparentno objavljujemo informacije i o savjetnicima potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

Na čelu Dunovićevog kabineta nalazi se Elvedin Čeković koji je magistrirao menadžment na postdiplomskom studiju koji su zajednički realizovali Ekonomski fakultet u Sarajevu i Griffith College Dublin.

Isto zvanje ime i Dunovićev savjetnik za pitanja razvoja, Mirza Memić koji je baš kao i Čeković, master studij menadžmenta završio u saradnji Griffith College Dublina i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Mirnes Kurtanović uposlen je na mjestu savjetnika za pitanja mladih, a akademsku titulu i stručno zvanje magistra menadžmenta stekao je također na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Diplomirana pravnica, Lidija Petric zaposlena je na mjestu savjetnice za pravna pitanja, dok diplomirana novinarka, Sandra Filipović savjetuje Dunovića o medijima.

Također, u kabinetu potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda uposlen je i Srđan Sužnjević i to na mjestu savjetnika za nevladine organizacije (NVO).

Sužnjević, kako stoji u odgovoru, uposlen je sa srednjom stručnom spremom, a trenutno se vodi kao student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Podsjećamo, po zakonu savjetnici bh. funkcionera biraju se bez konkursa i oglašavanja, a za angažman ne moraju imati univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije. Njihove plaće isplaćuje su iz Budžeta Federacije BiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u Federaciji BiH je u 2013. godini registrovano 20,297 nezaposlenih stanovnika sa visokom stručnom spremom.

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz 2013. godine otkrio je da su kabineti predsjednika i dva potpredsjednika koštali građane FBiH 3,5 miliona maraka. Kabineti su u prosjeku trošili 9,690 KM dnevno dok je samo na plate i naknade 39 zaposlenih, od čega je 19 savjetnika, potrošeno 1,7 milion maraka.

Ustavom Federacije BiH Predsjednik Federacije BiH zadužen je za imenovanje Vlade, sudija federalnih sudova, vođenje konsultacija u vezi sa imenovanjem ombudsmena, potpisivanje odluka Parlamenta Federacije nakon njihovih donošenja, potpisivanje i ratificiranje međunarodnih sporazuma u ime Federacije, te primanje ambasadora i davanje pomilovanja za djela utvrđena federalnim zakonima.

Ustavom FBiH Predsjednik je odgovoran i za imenovanje šefova diplomatskih misija i akreditovanje ambasadora iako u praksi Federacija nema uspostavljenu diplomatsku mrežu jer je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, te vršenje funkcije vrhovnog komandanta oružanih snaga FBiH i imenovanje oficira u armiji uprkos tome što je u bh. stvarnosti 2005/06. godine Vojska Federacije BiH integrisana u Oružane snage BiH koje su pod nadležnošću državnog Ministarstva odbrane.

Nadležnosti dva potpredsjednika FBiH su zamjenjivanje Predsjednika Federacije, saradnja sa Predsjednikom u onim situacijama u kojima je potrebno da Predsjednik zatraži njihovu saglasnost i izvršavanje onih dužnosti povjerenih od Predsjednika ili Parlamenta Federacije.