Na prijedlog Španije
0

U junu sastanak u Sarajevu sa vođama regiona

SRNA
Partneri u Evropskoj uniji žele da još snažnije potvrde spremnost da zemlje zapadnog Balkana prime u svoje redove i zato je podržan prijedlog predsjedavajuće Španije da u Sarajevu, u junu, u tom cilju bude održan skup s vođama tog regiona.

Trenutno se čeka da se vidi hoće li Slovenija i Hrvatska krajem ove nedjelje uspjeti da ostvare svoju inicijativu za susret visokih zvaničnika zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja.

Pozivajući se na evropske zvaničnike u Briselu, BBC javlja da je špansko predsjedništvo evropske dvadesetsedmorice za juni u Sarajevu u međuvremenu već sprema po sadržini i očekivanim zaključcima daleko važniji susret na visokom nivou EU-zapadni Balkan.

Na tu konferenciju biće pozvani i SAD, Rusija i Turska, zato što se smatra da su bitni činioci izvan Evropske unije za trajnu stabilizaciju i ugrađivanje regiona u evropske strukture.

Sastanak u Sarajevu treba da, potvrdom perspektive za članstvo u Uniji, bude podstrek za ubrzavanje reformi, a i da ujedno pruži dokaze zapadnom Balkanu da je Evropska unija rIješena da pruži još veću pažnju i pomoć tom regionu.

Ukoliko  sastanak na Brdu kod Kranja bude održan iduće subote, tamo bi, kažu u Briselu, došao i predsjedavajući Evropskog savjeta Herman van Rompey.

Šef italijanske diplomatije Franco Frattini nedavno je, međutim, napomenuo da sazivanje skupa na Brdu kod Kranja nije evropska inicijativa.
Funkcioneri u Briselu su saglasni da i organizacioni i suštinski politički problem mogućeg susreta na Brdu kod Kranja jeste učešće Kosova, jer Srbija zahtijeva da Priština bude zastupljena preko UNMIK-a.

A na pitanje kako gledaju na tumačenja da to što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo, možda olakša prevazilaženje takvog problema i za susret na vrhu u junu u Sarajevu, evropski zvaničnici su uzvratili da su zasad sve pripreme u rukama Španije.

Funkcioneri španskog predsjedništva Unije su potvrdili da se razmišlja i o novom susretu, u aprilu u Madridu ili Sarajevu, s vođama tri strane u Bosni i Hercegovini.

Cilj je da se ponudi dopunjeni paket Butmirskih prijedloga za reforme i dopune Ustava, kao i da se perspektiva približavanja Bosne Evropi stavi u središte kako kampanje tako i samih oktobarskih izbora u toj zemlji.