BiH
0

U junu potpisivanje sporazuma o saradnji KS i AACC centra

FENA
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiva/Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo dali su saglasnost Vladi Kantona Sarajevo da potpiše Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Kantona Sarajevo i AACC Alpe Adria centra za prekograničnu saradnju.

Sporazumom se uspostavljaju okviri buduće poslovno-tehničke saradnje i zajedničko djelovanje u oblastima od obostranog interesa, a trebao bi biti potpisan u junu.

Iako će, kako kaže premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, potpisivanje ovog sporazuma Kantonu donijeti mnogo koristi, o ovoj tački dnevnog reda zastupnik Stranke za BiH Besim Mehmedić otvorio je raspravu zbog 'određenih nejasnoća u Sporazumu'.

U kratkom razgovoru za Fenu Musić naglašava da je nastala rasprava potpuno nepotrebna jer je zastupnik Mehmedić zbog iznosa od 750 eura na godišnjem nivou izrazio sumnju u validnost sporazuma, postavljajući pitanje zašto nije raspisan tender za javne nabavke.

Musić dodaje da postoji namjera Kantona Sarajevo još od 2006. godine da se kroz regionalnu saradnju s pokrajinama i regijama približi evropskim IPA fondovima, što bi pomoglo u realizaciji nekih projekata za koje je KS zainteresiran.

Koruška vlada ponudila je Vladi KS-a da postane punopravan član ove asocijacije, a formalno-pravno za članstvo je potrebno platiti simboličnu pristupnicu, dok je novac osiguran s pozicije kabineta premijera, tvrdi Musić.

"Za takvo članstvo dobili smo podršku asocijacije da ćemo imati jednog predstavnika u Upravnom odboru. Preko asocijacije bit će potpisan i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s Vladom Koruške koja će nam biti partner, a putem te asocijacije bit ćemo u mogućnosti podnositi aplikacije za projekte", pojašnjava Musić.

Zastupnik Mehmedić u izjavi za Fenu pojašnjava da za njega nije bila sporna članarina od 750 eura, nego da je nejasno da li je ta asocijacija pridružena i ima privatnog kapitala što bi onda podrazumijevalo da u svakom slučaju postoje druge asocijacije koje bi pomogle kreditiranju ili traženju mogućnosti za finansiranje.

Dodaje da nije sporno ni da li neko želi pregovarati s ovom asocijacijom, nego način na koji se došlo do toga da se plati članstvo, a u Sporazumu stoji da će se naknadno dogovarati za svaki od narednih projekata.

Mehmedić smatra da to nije pravno opravdano, a postoji i bojazan da se neće dobiti ono što se očekivalo tim Sporazumom, te dodaje da podržava sve sporazume koji mogu poboljšati izvoz iz Kantona Sarajevo.