BiH
0

U julu stupa na snagu Sporazum o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije

FENA
Nakon što su razmijenjena ratifikaciona instrumenta Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Slovenije, utvrđeno je da će ovaj važni dokument stupiti na snagu 1. jula.

Kako je saopćeno iz kabineta zamjenika ministra civilnih poslova BiH, ova vijest će posebno obradovati 25.000 građana BiH koji su svoj radni vijek proveli u Sloveniji.

Konkretno, provedbom ovog sporazuma, građani će moći koristiti prava koja proizilaze iz zdravstvenog osiguranja, povreda na radu ili profesionalne bolesti, novčane naknade u periodu porodiljskog odsustva, odnosno roditeljske naknade, starosti, invaliditeta i smrti, nezaposlenosti i dječijeg doplatka.

-Ovaj sporazum se odnosi na oko 25.000 građana naše zemlje, a najviše ih je iz Unsko-sanskog kantona. Nakon dugogodišnjih pregovora i lobiranja, Bosanci i Hercegovci će konačno moći koristiti ono za što su izdvajali svoja sredstva u toku rada i stupanje na snagu ovog međunarodnog dokumenta dokaz je da se upornošću i insistiranjem građanima može omogućiti ono što im i pripada, kazao je zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, koji je i jedan od inicijatora okončanja ovog pitanja.