SBiH u Jablanici
0

FOTO / "U jeku predizborne kampanje Haris Silajdžić se u New Yorku bori za BiH"

Sarajevo-x.com
U sali Muzeja NOB-a u Jablanici u četvrtak navečer je pred više stotina građana održan centralni predizborni skup Stranke za Bosnu i Hercegovinu za opštinu Jablanica.

Tom prilikom predstavljeni su kandidati Stranke za BiH za sve nivoe vlasti sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prisutnima su se obratili nosioci lista Stranke za BiH, te ugledni gosti, članovi užeg rukovodstva stranke.

  Aktuelni ministar zdravstva Federacije BiH i nosilac liste za Skupštinu HNK, dr. Safet Omerović rekao je, među ostalim, kako je "hiljadu razloga zbog kojih se još uvijek treba boriti za BiH, a kako se to radi, to najbolje pokazuje naš predsjednik Haris Silajdžić, koji usred najveće preizborne kampanje, u New Yorku vodi bitku i dalje za cjelovitu, demokratsku BiH, u najvećim međunarodnim institucijama". 
"Borit ćemo se za sve naše ciljeve i vodit ćemo bitku sa svakodnevnim, ljudskim, životnim problemima", rekao je dr. Omerović.
 Naglasio je da je ovih dana, na veliko insistiranje Ministarstva zdravstva FBiH, Vlada HNK usvojila novu esencijalnu listu lijekova za HNK, koja je sada dva puta bogatija za broj lijekova koji su besplatni. 

 Podsjetio je i na usvojene mjere u oblasti zdravstvenog osiguranja, kojima je tačno preciziran i garantovan broj zdravstvenih usluga koje građani imaju na raspolaganju, bez obzira na to jesu li osigurani ili ne. 

 Istakao je u narednom periodu borbu protiv "bijele kuge" u HNK, odnosno protiv situacije u kojoj je broj umrlih veći od broja novorođenih. Akcentirao je i da se Stranka za BiH zalaže za osnivanje posebnog fonda kako bi se osigurala penzija za sve građane preko 65 godina.  Međutim, za sve to je potreban dovoljan broj ruku u parlamentima, rekao je te pozvao građane da pruže podršku Stranci za BiH. 
 Aktuelni ministar privrede HNK i nosilac liste za Federalni parlament, Esad Humo, zahvalio se Jablanici na pomoći Mostaru tokom rata.  
"Neću dozvoliti da se Granit opljačka i borit ću se da se ne opljačka ne samo Granit, nego i ova država za koju smo se borili", istakao je Humo. Najavio i borbu za bolji status svih pripadnika boračkih kategorija, koji su zaboravljeni kao da nikada nisu trebali.
 Nosilac liste za državni Parlament, Veldin Ovčina, je govorio o ekonomskoj platformi Stranke za BiH. Istakao je kako iza SBiH u proteklom periodu stoje rezultati, te da SBiH ne priča samo o zapošljavanju, nego zapošljava i privlači strane investicije. Stranka je imala niz uspješnih projekata, "zaslugom ekonomske diplomatije dr. Harisa Silajdžića i njenih kadrova". 

 Potpredsjednik Stranke za BiH, Beriz Belkić, je istakao kako se danas "političari, komentatori, analitičari svi slažu da je Stranka za BiH bila u pravu kada se borila protiv zloupotrebe entitetskog glasanja, te kada se zalagala za amortiziranje pogubnih posljedica entitetskog glasanja".  

"Stalno nas prati 'kasno paljenje'. A ranije su zbog toga kritikovali Stranku za BiH 'na sva zvona', a slično je i u brojnim drugim stvarima, kojima se SBiH bavila i na vrijeme pokretala inicijative i problematizirala stvari", rekao je Belkić.

Potpredsjednik Stranke za BiH i aktuelni državni ministar za izbjeglice i ljudska prava, Safet Halilović, je podsjetio na konzistentnost politike koju vodi SBiH, da BiH bude normalna država, normalnih ljudi.

"Zaslugom kadrova stranke za BiH višestruko je povećan iznos novca koji se odvaja za povratak. Taj iznos je ranije bio simboličan", naglasio je Halilović.

 General Atif Dudaković pozdravljen je gromoglasnim aplauzom. On je govorio o razlozima zbog kojih se pridružio Stranci za BiH. Pored ostalog, istakao je kako nije mogao prihvatiti prijetnje koje se upućuju Stranci za BiH.  

 Osvrnuo se i na, kako je rekao, politički refleks Harisa Silajdžića.

"Rat je prekinut i traje drugim sredstvima", smatra general Atif Dudaković, i dodaje da Stranka za BiH raspolaže ljudima koji znaju prepoznati situaciju i koji reaguju, saopšteno je iz pres-službe Stranke za BiH.