BiH
16

U jedinom azilantskom centru u BiH boravi pet ljudi: Smještaj traže iz Iraka, Libije, Hong Konga...

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Četrdesetak kilometara južno od Sarajeva, na seoskom proplanku u mjestu Delijaš, općina Trnovo, nalazi se azilantski centar u kojem trenutno boravi pet ljudi, ali se taj broj stalno mijenja. Centar je s radom počeo prije dvije godine, a svojim izgledom podsjeća na vojnu kasarnu izdvojenu od civilazacije, što je prvobitno i bio.

Dževad Koštović, Upravnik azilantskog centra u razgovoru za Klix.ba ističe da se broj osoba koje borave u centru stalno mijenja, jer ljudi i dolaze i odlaze.

"Osobe iz Hong Konga, Turske, Tadžikistana, Libije, Sirije, Kameruna, Etiopije, Iraka, Kube... najčešće traže smještaj u našem azilantskom centru. Njegov kapacitet je 154 mjesta i potpuno smo spremni za eventualni priliv izbjeglica, a mogli bismo ih primiti do 300. Za rad i finansiranje centra nadležno je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine koje u potpunosti preuzima skrb nad osobama koje borave ovdje", rekao je Koštović.

Besplatna zdravstvena i pravna pomoć

Prema njegovim riječima, osobe koje borave u centru, osim smještaja imaju i ostalu potrebnu njegu i zaštitu. Obezbjeđeni su im smještaj, hrana, pravna pomoć i besplatno liječenje. Jedan dio centra finansira i UNHCR, a određene nevladine organizacije im pružaju besplatnu pravnu pomoć. Fondacija BH Inicijativa žena pruža im psihosocijalnu podršku.

"Od Općine Trnovo nemamo nikakvu pomoć, ali nam nije ni potrebna. S obzirom na obezbjeđen prevoz, korisnici centra svakodnevno koriste priliku posjetiti Sarajevo, a kombi prijevoz iz mjesta Delijaš je vrlo čest i treba im oko sat vremena do grada. Centar je inače otvorenog tipa, tako da mogu izaći, prošetati ili otići gdje žele, a pravilo je da se do 22 sata moraju vratiti u centar", rekao je upravnik centra.

U ovom dijelu općine Trnovo nema prodavnice, stoga je potrebno preći i nekoliko desetina kilometara kako bi osobe koje borave u centru mogle kupiti potrebne stvari.

Upravnik Koštović ističe da su od otvaranja centra osigurani dobri standardi i uslovi boravka te da do sada nije bilo primjedbi od korisnika centra. Inače, upravnik Koštović od 1998. godine i izbjegličke krize na Kosovu radi s azilantima, a donedavno su svi bili smješteni u Rakovici kod Sarajeva.

Centar namijenjen tražiocima azila i međunarodne zaštite u BiH

Azilantski centar u mjestu Delijaš kod Trnova namijenjen je isključivo tražiocima azila i međunarodne zaštite u Bosni i Hercegovini. U centar mogu biti smješteni samo oni stranci koji su pokrenuli proceduru za dobijanje azila u BiH, a na granici mogu podnijeti zahtjev.

"Ukoliko nema nikakvih validnih dokumenata, osoba biva smještena u imigracioni centar sve dok se ne utvrdi njegov identitet. Nakon toga joj se izdaje poseban karton o međunarodnoj zaštiti u kojem ona potvrđuje svoj identitet. Poslije Ministarstvo sigurnosti procijeni da li osoba ima predispozicije da dobije međunarodnu zaštitu u BiH", pojašnjava Koštić.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje ovog jedinog azilantskog centra u BiH iznosila je 5.022.305 KM, od toga je 2.088.560 izdvojeno iz budžeta Ministarstva sigurnosti BiH, a ostatak od 2.933.745 KM finansirala je Delegacija Evropske unije (EU) u BiH putem IPA fonda.

Centar se sastoji od objekata za smještaj, prijavnice i zgrade za prvi prihvat i smještaj osoba pod međunarodnom zaštitom (azilom), restorana za ishranu, ambulante, upravne zgrade centra (objekt za registraciju, intervju, besplatnu pravnu pomoć, kao i za potrebe UNHCR-a u BiH i nevladinih organizacija koje su uključene u proces međunarodne zaštite u BiH), kotlovnice za zagrijavanje centra, vodovodne mreže i kaptaže za snabdijevanje centra vodom.