BiH
84

U javnu raspravu upućen Nacrt zakona o obrazovanju odraslih KS

FENA
Damir Marjanović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo
Damir Marjanović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo
Nacrt zakona o obrazovanju odraslih Kantona Sarajevo upućen je na današnjoj sjednici u javnu raspravu u trajanju od 30 dana, a zastupnici su ga jednoglasno podržali.

Govoreći o ovom zakonu ministar za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi KS Damir Marjanović je kazao da je ekspertna grupa konsultirajući važeće zakone o visokom i srednjem obrazovanju sačinila ovaj zakon.

Podsjetio je da je stav 21. stoljeća cjeloživotno učenje kako bi se pružila prilika onima koji nisu bili u mogućnosti završtiti osnovno i srednje obrazovanje da to učine ili da se onima koji su nezadovoljni svojim zanimanjem to promijene.

Zakonom se uređuje obavljanje djelatnosti obrazovanja odraslih, finansiranje i rukovođenje, a predviđeno je i da licencirane pravne osobe reguliraju akreditaciju programa.

Također Marjanović ističe da je zakonom predviđeno formiranje Centra za obrazovanje odraslih koji će imati ulogu za pripremanje programa obrazovanja odraslih kako bi oni bili uključeni u svjetske tokove.

Ministar kaže da je predviđeno da Kanton finansira obrazovanje za one koji nisu završili osnovnu školu, dok bi za one koji žele prekvalifikaciju ili srednju školu trebali da se samofinansiraju ili da ih finansira poslodavac ili treća osoba.

Zastupnik Naše stranke Tarik Haverić tokom rasprave o ovom zakonu je kazao da u ovoj stranci podržavaju donošenje zakona, ali je upozorio da zakon ipak predviđa potrebna finansijska sredstava zbog čega se postavlja pitanje da li će ta sredstva biti izdvojena u ovoj godini, ili narednim godinama i koliko će biti potrebno novih uposlenika.

Samostalni zastupnik Besim Mehmedić je također diskutirao u ovom smjeru kazavši da je za Centar predviđeno sada 240.000 KM, ali u budućnosti taj bi iznos mogao biti i veći.

Ministar Marjanović je kazao da je zakonom predviđena izrada elaborata o ekonomskoj opravdanosti Centra te da ukoliko to ne bude moguće u ovoj godini sredstava će se planirati u narednim godinama za koje je ministar izrazio nadu da će, o pitanju budžeta, biti bolje, dodajući da će uposlenici Centra biti ili oni koji već rade u obrazovnom sistemu ili će biti eventualni višak radnika.

Zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke Zaim Backović je kazao da sada postoje nevladine organizacije koje se bave cjeloživotnim učenjem, ali da ministar to nije spomenuo.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) Haris Alić je pohvalio zakon ističući da 240.000 KM ipak nije mnogo novca ako se u obzir uzmu brojne beneficije implementacije ovog zakona.

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Nabil Naser je upitao ministra Marjanovića da li postoje podaci koliko je stanovništva zainteresirano za ovakav vid obrazovanja, a ministar je kazao da takvih podataka nema, ali će se tokom javne rasparave nastojati prikupiti naglašavajući da postoje indicije da oko 5.000 osoba želi polagati za vozača.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Segmedina Srna-Bajramović je predložila da se ovaj centar u budućnosti poveže sa Zavodom za zapošljavanje kako bi rezultati bili efikasniji.