BiH
2

U januaru završetak istrage o smrti Borisa Trajkovskog

SRNA
Mjesto pogibije Borisa Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Mjesto pogibije Borisa Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Istražni tim koji provodi novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog završiće posao do kraja januara, potvrdio je Srni šef istražnog tima Omer Kulić.

Iako je trebalo da bude završena krajem 2013. godine, istraga je produžena za mjesec dana, jer istražni tim čeka informacije od nekoliko institucija.

"Nije do nas, nego do ljudi kojim smo se obraćali za podatke. Čekamo informacije od njih, bilo da su negativne ili pozitivne po našu istragu", naveo je Kulić.

Prema njegovim riječima, simulirani let od Skoplja do područja Mostara sa istim tipom aviona u kojem je stradao makedonski predsjednik, mnogo je toga pokazao i pomoći će istrazi, te je posao sa tog aspekta završen.

"Šest, sedam časova razgovarali smo i sa poznatim makedonskim advokatom Ignatom Pančevskim koji javno tvrdi da je riječ o atentatu na Trajkovskog. Vrlo je osjetljivo to što je govorio, to čuvamo za sam kraj", rekao je Kulić.

On je najavio da će istražni tim obaviti još jedan polučasovni razgovor sa Pančevskim u Makedoniji, u prvoj polovini januara, nakon čega se očekuje kraj istrage.

Istraga o padu aviona "Kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, a nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi, Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Makedonska Vlada je, nezadovoljna izvještajem, formirala novim tim eksperata koji je u proteklih šet godina radio na prikupljanju dokaza. Nakon novih saznanja, Vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara.