BiH
0

U januaru odluka o izvozu mlijeka iz BiH u EU

FENA
Za samo dva mjeseca inspektori iz Ureda za hranu i veterinarstvo EU izvršit će procjenu bh. kontrolnog sistema za sigurnost hrane i donijet će konačnu odluku o tome da li BiH može ili ne izvoziti mlijeko u EU, izjavio je danas u Sarajevu direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH David Barth.
Foto: FENA
Foto: FENA

Barth je zajedno s direktorom Švedske razvojne agencije (Sida) u BiH Pelleom Perssonom i direktorom Češke razvojne agencije u Pragu Michalom Kaplanom, te lokalnim partnerima - Uredom za veterinarstvo BiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, predstavio ostvareni napredak u prvoj godini implementacije aktivnosti za izgradnju kapaciteta veterinarskih laboratorija i inspekcije u BiH za približavanje standardima EU.

U izjavi novinarima Barth je istakao da je veoma važno da nalazi ove inspekcije budu uspješni.

Pretpostavlja se da bh. izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na godišnjem nivou iznosi 90 miliona KM, od čega je 43 miliona KM izvoz u Hrvatsku. Barth je naglasio da 20.000 farmera i i prerađivača mlijeka zavise od te proizvodnje i izvoza.

Čestitao je svim institucijama koje su napravile prave korake da bi se unaprijedio kvalitet i pokazali dobri nalazi za inspekciju.

"USAID, Češka razvojna agencija i švedska Sida će biti uz poljoprivrednike u naredna dva mjeseca da bi se osiguralo da se protokol uspješno završi i dobije certifikat", kazao je Barth.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je podsjetio da je odobren plan praćenja rezidua za med, mlijeko, meso peradi i konzumna jaja, što je jedan od preduvjeta za izvoz tih proizvoda u EU.

"Radimo na usklađivanju triju zakona: o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi i osmislili smo Protokol za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po članu 4. Uredbe 605/2010, po kojoj smo stekli uvjete da pozovemo inspekciju koja bi provjerila sistem vertikalnog lanca zapovijedanja i da nam, nadamo se, daju pozitivno mišljenje i da mlijeko i mliječne proizvode poslije toga možemo izvoziti u EU", istakao je Kalaba naglašavajući da se dolazak inspekcije očekuje u drugoj polovini januara 2014. godine.

Foto: FENA
Foto: FENA
Zakoni se, po njegovim riječima, usklađuju da bismo ispunili ono što je urađeno Protokolom. Kalaba je podsjetio da je Protokol potpisan između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskih ministarstava poljoprivrede, a parafirali su ga svi predstavnici vlada kantona.

"U aneksu 2. tog protokola nalazi se i ugovor s nadležnim tijelima zaduženim za provođenje službenih kontrola i smatramo da to sve što je osmišljeno u Protokolu treba prenijeti u zakon o veterinarstvu da bismo imali vertikalni lanac zapovijedanja, što je jedan od osnovnih uvjeta za izvoz namirnica životinjskog porijekla u EU i što je bila jedna od osnovnih zamjerki Evropske komisije", kazao je Kalaba dodajući da će Protokol važiti do donošenja zakona.

Po njegovim riječima, interresorna grupa radi na revidiranju tih zakona.

"Vjerovatno će biti donesene izmjene i dopune Zakona o veterinarstvu, potpuno novi zakon o hrani i samo dva člana trebaju da se izmijene u Zakonu o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Mislim da će do 15. decembra prijedlozi izmjena i dopuna tih zakona, kao i kompletni zakoni, biti dostavljeni prvenstveno ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a potom i Vijeću ministara BiH u dalju proceduru", istakao je Kalaba.

"Ukoliko dobijemo pozitivno mišljenje, mislim da će se pet objekata koje smo kandidovali vrlo brzo naći na listi onih koji mogu izvoziti u EU", dodao je.

Istakao je da BiH mnogo gubi zbog nemogućnosti izvoza određenih kategorija proizvoda u EU, dodavši da je ovaj posao trebalo početi mnogo ranije, još prije pet ili šest godina, da bi sada bio završen.

"Mislim da je u zadnjih godinu dana napravljen veliki napredak da sve ono što nije urađeno na vrijeme ubrzano završimo i da ispunimo uvjete za izvoz u EU. Nažalost, to sada pokušavamo samo da uradimo za mlijeko. Dobili smo odobrenje za izvoz meda, a odranije imamo odobrenje za izvoz ribe. Sljedeće je meso, perad i konzumna jaja, za šta je malo komplikovanija procedura, a onda slijedi crveno meso za koje je još komplikovanija procedura, jer tu moramo ostvariti određene statuse za neke bolesti koje u ovom trenutku nemamo", dodao je Kalaba.

Direktor Češke razvojne agencije u Pragu Michal Kaplan izjavio je da ovaj projekt usmjeren na jačanje veterinarskih laboratorija i inspekcijskih službi, implementira Češki veterinarski institut zajedno s projektom USAID/Sida FARMA i Uredom za veterinarstvo BiH.

"Projekt je izuzetno važan za poljoprivredni sektor u BiH kako u smislu procesa pridruživanja EU, tako i u smislu trgovine sa zemljama članicama EU zato što pruža doprinos u savladavanju prepreka za izvoz bh. proizvoda životinjskog porijekla u EU", naglasio je Kaplan.

Za Švedsku razvojnu agenciju (Sida), kako je kazao Persson, također predstavlja zadovoljstvo što su dio ovih napora, zajedno s partnerima iz SAD-a i Češke radi jačanja veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcijskih službi.

"Uz koordinirane napore donatora i u partnerstvu s bh. institucijama, uzimajući u obzir potrebe privatnog sektora, smatramo da vam možemo pomoći u procesu EU integracija i nastojanjima da se bh. proizvodi nađu na trpezi potrošača u EU", izjavio je Persson.

Predstavnik kompanije Milkos Emir Vilić rekao je da je hrvatsko tržište bilo najveće izvozno tržište za mlijeko iz BiH.

"Do 1. jula smo mogli izvoziti. Svi smo pokušali što više izvesti u tom periodu. Međutim, prema mojim procjenama, barem 30 posto će biti pad izvoza mlijeka", rekao je Vilić.

Dodao je da su Milkosova farma Spreča i njihove mljekare već sada spremne za najavljenu inspekcijsku kontrolu.

Mirza Hodžić iz kompanije Apimed podsjetio je da su proizvođačima meda sada "otvorena vrata za izvoz u EU" i naglasio da je Apimed dosad izvozio svoje proizvode na tržište Bliskog istoka.

"Trudimo se da nađemo kupce u EU koji bi uzeli određene količine meda iz BiH. Puno bi nam značio taj izvoz jer imamo dosta kooperanata koji su usko vezani za firmu Apimed i koji bi proširili svoju proizvodnju ako dođe do saradnje s firmama iz EU", rekao je Hodžić.

U sklopu ovog događaja održana je i ceremonija dodjele certifikata za sve učesnike treninga održanih u Češkoj Republici i Bosni i Hercegovini, kao i certifikata za laboratorije koje su uspješno učestvovale u međulaboratorijskim ispitivanjima.