BiH
7

U januaru novi saziv GV-a, a onda izbor gradonačelnika Sarajeva

FENA
Novi saziv Gradskog vijeća Grada Sarajeva prema dosadašnjim informacijama najvjerovatnije će biti formiran u januaru 2013. godine budući da su konstituirajuće sjednice općinskih vijeća Novi Grad, Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo zakazane za ovu i narednu sjednicu

U izjavi za Agenciju FENA predsjedavajući ovog saziva Gradskog vijeća Željko Ler kazao je da bi u januaru trebao biti poznat novi saziv vijeća, a tek potom vijećnici će birati gradonačelnika.

Gradsko vijeće sastoji se od 28 vijećnika, a svako općinsko vijeće bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika.

U Općini Stari Grad potvrđeno je FENA-i da će konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća biti održana 4. decembra, što je dogovoreno na prošlosedmičnom sastanku predsjedavajućih općinskih odbora stranaka koje imaju svoje predstavnike u Vijeću. Na sjednici će biti izabran predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad te njegov zamjenik.

Iz općinske Službe Novi Grad Agenciji FENA je potvrđeno da je dogovoreno da konstituirajuća sjednica na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo općine i verificirani mandati bude održana 6. decembra.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Nebojša Simić potvrdio je FENA-i da je na sastanku prošle sedmice dogovoreno da prva konstituirajuća sjednica ovog vijeća bude održana 13. decembra na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo vijeća.

U Općini Centar Sarajevo FENA-i je potvrđeno da se još čeka sazivanje konstituirajuće sjednice.

Općine imaju rok od 30 dana od konstituirajućih sjednica da delegiraju vijećnike za Gradsko vijeće, a tek potom Gradsko vijeće bira sarajevskog gradonačelnika.

Ovakvu proceduru izbora gradonačelnika kritizirale su neke političke partije prije ovogodišnjih lokalnih izbora smatrajući da bi ipak građani trebali birati gradonačelnika na izborima direktno kao što se vrši i izbor za načelnika općina.

Za gradonačelnika Sarajeva Socijaldemokratska unija (SDU) BiH predložila je Stjepana Kljuića što je podržala Stranka demokratske akcije (SDA), dok je nestranački kandidat Jakob Finci prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva koju je objavila Naša stranka.

Za gradonačelnika može biti izabran građanin Bosne i Hercegovine koji ostvaruje biračko pravo na području Grada Sarajeva. Gradski vijećnici imaju pravo predložiti kandidata za izbor gradonačelnika.