Široki Brijeg
0

U jami Bahtijevica pronađena tri skeletna ostatka

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles L. English i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH (INO) i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) obišli su danas ekshumaciju jame Bahtijevica, Općina Široki Brijeg.

Prema informacijama s kojim raspolaže INO, u jami Bahtijevica dubokoj preko 90 metara do sada su pronađena tri skeletna ostataka ljudskog porijekla, s tim da se očekuje pronalazak još dva tjelesna ostatka.

Također, pronađeni su dijelovi odjeće prekrivene određenim slojem naslaga koje su se vremenom taložile, a žrtve u jami, prema informacijama INO-a, povezane su s ratnim događanjima iz avgusta 1992. i početka 1993. godine.

U izjavi za novinare predsjedavajući Kolegija INO-a Milan Bogdanić je kazao kako su na osnovu informacija SIPA-e utvrdili da se na navedenoj lokaciji nalaze skeletni ostatci ljudskog porijekla koji bi mogli pripadati žrtvama proteklog rata te da se s ekshumacijom počelo 16. juna ove godine.

Bogdanić je istaknuo kako o identitetu žrtava ne može ništa govoriti do utvrđivanja DNK-a metodom i konačne identifikacije te da će nakon ekshumacije iz jame Bahtijevica žrtve, na osnovu pretpostavljenog identiteta, biti prevezene u Centar za obdukciju i identifikaciju u Nevesinju.

On je dodao kako su do sada u krugu ovih područja pronađene još dvije masovne grobnice.

Riječ je o masovnoj grobnici Rimski bunar, Goranci kod Mostara u kojoj je 2007. godine ekshumirano 17 tijela žrtava od kojih je 16 identificirano, a riječ je o pripadnicima bošnjačke nacionalnosti, poznatoj grupi "Vranica".

Po njegovim riječima, u toku je ekshumacija iz jame Radača, također na području Goranaca, a koja je započela u julu 2008., no da zbog velike količine otpadnog materijala ekshumacija još uvijek traje.

U jami Radača, po Bogdanićevim riječima pronađena je jedna kost ljudskog porijekla.

Bogdanić je kazao kako je jama Batijevica 414 masovna grobnica koja je ekshumirana nakon ratnih sukoba u BiH, a 27 jama kao masovna grobnica iz koje se vade tijela žrtava.

Nakon obilaska ekshumacije u jami Bahtijevica, američki veleposlanik te predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe obići će lokaciju na izlazu iz Posušja prema Tomislavgradu, za koju se sumnja da bi se mogla nalaziti masovna grobnica.

Na toj lokaciji, prema Bogdanićevim riječima do sada ništa nije pronađeno niti se počelo s iskopavanjem, ali da na osnovu informacija istražitelja potencijalnih grobnica raspolažu s informacijom o jednoj grupi nestalih osoba iz aprila 1992. godine koje bi se mogle nalaziti na spomenutoj lokaciji, a riječ je o 8 do 17 tijela u toj grupi.

Posjet američkog veleposlanika, koji se na lokalitetu Bahtijevice nije obraćao medijima, predstavlja podršku najviših dužnosnika SAD-a radu INO BiH.