BiH
23

U Jajcu obilježen Dan državnosti BiH

FENA
Polaganjem cvijeća na Spomen fontanu u centru grada i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Jajce danas je u tom gradu obilježen 25. studenog, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečano obilježavanje ovog praznika otpočelo je sinoć satom historije za učenike osnovnih škola i otvaranjem izložbe "Jajce u austro-ugarskom periodu", autorice Merise Kliko, saopćeno je iz Ureda općinskog načelnika.

Svečanost obilježavanja Dana državnosti nastavljena je svečanim koncertom u Domu kulture uz učešće djece iz vrtića "Bare", učenika osnovnih škola "13. rujan“, "Braća Jezerčić“ i "Berta Kučera“, Srednje strukovne škole Jajce, HKD "Napredak“ i Gradskog puhačkog orkestra/Limene glazbe Jajce.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti promovirana je knjiga "Bosanski identitet i suverenitet“, autora akademika prof. dr. Omera Ibrahimagića, a o knjizi su govorili promotori profesori Rasim Muratović i Amir Duranović.

Danas je ispred Spomen fontane u centru Jajca, uz zvuke Gradskog puhačkog orkestra/Limene glazbe Jajce, u znak sjećanja na sve osloboditelje, položeno cvijeće, nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce.

Cvijeće su, u ime općine Jajce, položili načelnik Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Mirko Ljubez.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća o značaju 25. novembra govorio je akademik prof. dr. Omer Ibrahimagić, a načelnik općine Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Mirko Ljubez tom su prilikom građanima Jajca uputili čestitku, navodi se u saopćenju.