SABNOR BiH
27

U Jajcu centralno obilježavanje godišnjice Drugog zasjedanja AVNOJ-a

FENA
Centralno obilježavanje 69. godišnjice Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) upriličeno je danas u Jajcu, a antifašisti, borci NOR-a, predstavnici nekih političkih partija, te nevladinih organizacija iz BiH i bivših jugoslavenskih republika tom prilikom odali su počast poginulim borcima i posjetili prostorije Muzeja AVNOJ-a. U okviru tog događaja nazvanom "Dani AVNOJ-a u Jajcu" održana je i svečana sjednica SABNOR-a, zajedno s predstavnicima antifašista i boraca NOR-a Jajce, a razgovaralo se o daljnjim aktivnostima. Toj sjednici su, osim iz BiH, prisustvovali i predstavnici iz drugih republika bivše Jugoslavije, a položeno je cvijeće i vijenci na spomenik u Jajcu.

Zamjenik predsjednika SABNOR-a Kantona Sarajevo i član Izvršnog odbora SABNOR-a BiH Ibrahim Durmo kaže da se procjenjuje da je tom skupu danas prisustvovalo 2.000 do 3.000 osoba, a posebno raduje prisustvo mladih ljudi. Bilo ih je, kaže, iz cijelog regiona. Među najbrojnijima, uz one iz BiH, bile su delegacije iz Slovenije i Hrvatske.

Na bini, ispred zgrade Muzeja u Jajcu, upriličen je kulturno zabavni program u kojem su sudjelovali predstavnici iz bivših jugoslovenskih republika, a prisutnima se obratio i novi predsjednik SABNOR-a BiH Josip Baotić. Skup je završen tradicionalnim kozaračkim kolom.

Drugo zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije održano je u Jajcu 29. novembra 1943. godine. Tada je potvrđena odnosno vraćena državnost Bosni i Hercegovini.

Za sutra je planirano polaganje cvijeća ispred Spomen doma u Mrkonjić-Gradu, te prigodan program ispred zgrade Muzeja ZAVNOBiH-a.