BiH
245

U Jablanici svečano otvorena Čaršijska džamija

FENA
(Foto: Anadolija)
U Jablanici je danas svečano otvorena Čaršijska džamija - ili "Džamija bosansko-turskog bratstva". Autor idejnog projekta je prof. dr Hamdija Salihović.

Temeljac za Čaršijsku džamiju položen je 25. septembra 2005. godine, gradnja je počela mjesec dana kasnije, a objekt je u funkciji od mjeseca ramazana 2006. godine.

Džamija je izgrađena u gradu, uz magistralni put Sarajevo-Mostar.

Ovom događaju prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz BiH, regije, predstavnici vjerskog, društveno-političkog i privrednog života svih nivoa vlasti u BiH i visoka delegacija Republike Turske.

U gradnji džamije učestvovali su privrednici Jablanice, građani, bh.dijaspora, Republika Turska.

"Uspjeli smo nakon dvije decenije sagraditi džamiju i ona će biti pečat prisustva i napretka naše zajednice", kazao je u izjavi za Fenu Hasan Kovačić, predsjednik Medžlisa IZ Jablanica.

Prisutne su pozdravili mostarski muftija Seid ef. Smajkić i banjalučki muftija i izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH Edhem ef. Čamdžić, koji su poslali poruku mira i zajedništva. Upućen je i poziv za izgradnju svih vjerskih objekata u BiH, crkava, džamija, sinagoga, kojima se dokazuje želja za suživotom.

"S obzirom da se naša država dizala iz pepela, nije bilo lako pokrenuti projekt izgradnje, ali su izgradnju džamije pomogli donatori iz Republike Turske", kazao je u izjavi za Fenu Suljo ef. Cikotić, glavni imam medžlisa IZ Jablanica i novosagrađene džamije.

"Imamo snage i trebamo ovakvim objektima i svečanostima pokazivati želju za suživotom", dodao je ef. Cikotić.

Među prisutnima su bili i federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.