Vatrena stihija i dalje hara
34

U Jablanici stanje kritično, gori u Konjicu, Mostaru i Srebrenici

Piše: D. B.
Požar u Jablanici (Foto: Naid Keskin)
Požar u Jablanici (Foto: Naid Keskin)
Prema današnjim informacijama sa požarišta u Hercegovini, situacija u Jablanici je kritična, u Konjicu i dalje gori ali vatra na prijeti kućama, a vatrogasci imaju posla i na području Mostara.

I danas je situacija na požarištima na području Jablanice kritična. To je za portal Klix.ba potvrdio pomočnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Jablanica Omer Nezirić.

"Situacija je kritična i veoma neizvjesna. Moram istaći da je sve ovo veoma neozbiljno shvaćeno od strane određenih nivoa vlasti. Znam da će se svašta pričati nakon ovoga, ali treba doći i vidjeti šta se ovdje događa. MI pokušavao od vatre spasiti ono što je moguće. spasiti Kritika će nakon ovoga biti, ali da smo čekali kao ostale općione, pet sela bi bilo zbrisano. U akciju gašenja požara su uključene sve strukture, vatrogasci, mjesna zajednica i građani. Ovdje stoji čovjek do čovjeka na putu vatrenoj stihiji. Požar se ne može ugasiti konvencionalnim sredstvima. Avion je dva dana gasio požar bezuspješno. Vatra se primiri, ali nedugo zatim se ponovo aktivira na istom području. Sve što radimo jeste da zaustavimo nastanak katastrofe. Pozivam sve koji mogu nešto učiniti da dođu i pomognu", izjavio je Nezirić.

U Konjicu je kao i prethodnih dana požar još uvijek aktivan.

"Požara na području Konjica i dalje ima. Sinoć je djelomično saniran i zaustavljen, međutim, dogodi se da se poneki panj u plamenu otkotrlja i aktivira požar na drugom mjestu. I dalje smo svi na terenu, a u pomoć su nam stigla vozila iz Sarajeva i Zenice. Na požarištima mukotrpno rade vatrogasci i zaposlenici Šumarstva Prenj. Požar za sada ne prijeti kućama, ali šuma i dalje gori. SInoć smo poslali naše ljude da pomognu u gašenju požara na području Jablanice. Konstantno smo na terenu", rekao je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu u Konjicu Husein Hodžić U Mostaru je u protekla 24 sata PVP/J Mostar imala 12 intervencija. Na lokalitetima Busak, Rabina, Jasenica, Kosor ,Međine ,Gornja Grabovica, Ortiješ, Lišani , Bijeli Brijeg, ul.Blajburških žrtava i Gornja Grabovica gorjela je trava i nisko raslinje. Ti požari su ugašeni.

Osim navedenog, sve vrijeme, zadnjih više od 10 dana na području grada Mostara su aktivna dva velika požara koja se ne mogu gasiti kopnenim snagama zbog nepristupačnog i dijelom miniranog trena.

Prvi požar je na lokalitetima Ruište (odakle je počeo požar i na tom dijelu je saniran prema stambenim objektima), Podporim, Humi, Prijevorac, pa na drugom kraku tog požara Zijemlje Vilino Polje, Pločno, pa sve do padina Veleža. Taj požar se gasi kada dođe na područje koje omogućava gašenje ili kada dođe do stambenih objekata. Tako su vatrogasci, kao i sinoć, gasili u Zijemljima, gdje je vatra ugrožavala cijelo naselje. Intervencijom je otklonjena opasnost po kuće i saniran taj dio požarišta.

Očekuje se da će se u skoro vrijeme zapadni krak ovoga požara spustiti do mjesta Humi i tada će se moći gasiti na tom lokalitetu.

Drugi požar koji se ne može u cijelosti ugasiti je na lokalitetu Vidova, Glogovo i taj požar se gasi samo kada dođe do područja koje omogućava gašenje ili do stambenih objekata.

U srebreničkoj općini vatrogasci se bore da spriječe širenje požara kod sela Kutuzero, dok je požar kod sela Ažlice u miniranom prostoru što onemogućava njegovo gašenje, izjavio je Srni stručni saradnik za poslove civilne zaštite ove općine Hasudin Mustafić.

On je rekao da je juče presječen šumski požar između sela Kutuzero i Podravanje i jedan njegov krak ugašen, ali da je u toku noći ponovo izbila vatra na tom dijelu, gdje gori suva paprat i rastinje.

"Vatrogasci i radnici Šumskog gazdinstva Drina su na terenu i rade na sprečavanju širenja požara u rejonima sela Kutuzero i Podravanje, dok se stanje požara kod Ažlice samo prati, s obzirom da se zbog miniranog terena ne može pristupiti njegovom gašenju", istakao je Mustafić.

Požar u rejonu Grbeši-Trnovica na Trebinjskim brdima u velikoj mjeri je stavljen pod kontrolu, ali je i dalje aktivna kilometarska požarna linija na drugoj strani, na potezu Bioci-Bodiroge-Turica, gdje od jutros dejstvuje helikopter Oružanih snaga BiH.

Načelnik Civilne zaštite Trebinje Mirko Ćurić kaže da je grupa vatrogasaca helikopterom prebačena na nepristupačan teren u rejonu Bioca kako bi i na tom području vatra bila stavljena pod kontrolu.

Na požarištu u Bijeloj Gori, gdje je vatra ugašena prije dva dana, i dalje dežuraju lastvanski vatrogasci.

U toku noći izbio je požar na brdu Hrtar grad, koje je udaljeno 15 kilometara od Višegrada.

Vatra u gustoj borovoj šumi brzo se proširila i zahvatila prostor od oko 2,5 hektara.

Šef uzgoja i zaštite šuma u Šumskom gazdinstvu "Panos" u Višegradu Rajko Nikitović kaže da su šumari uspjeli vrlo brzo da lokalizuju požar, ali ne i da ga ugase.

Prošle godine na istoj lokaciji nepoznata osoba je pokušala da podmetne vatru na 30 mjesta, ali do katastrofalnog požara nije došlo jer su radnici "Panosa" brzo intervenisali.

Na prostoru između Tetrebice i brda Bijele lipe u toku noći vatrena stihija je iz pravca Tare probila protivpožarne prepreke, i u toku je lokalizovanje ovog požariša kako se vatra ne bi proširila prema stijenama iznad sela Veletova na teritoriji višegradske opštine.

U gašenju požara na ovoj lokaciji angažovano je 15 pripadnika civilne zaštite iz Višegrada i šumara.

Direktor Šumskog gazdinstva "Panos" Milan Cvijetić kaže da se pomoć očekuje iz pravca brda Stolac, odakle pripadnici žandarmerije iz Srbije probijaju put i prave protivpožarne prepreke.

On dodaje da je jutros na požarište na graničnoj liniji između Srbije i BiH na potezu od Tetrebice do Bele lipe poslato pojačanje od 10 radnika Šumskog gazdinstva "Panos".