BiH
6

U izradi novi plan saradnje između Mađarske i BiH

FENA
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je ugostio delegaciju Republike Mađarske i Grada Pečuha, a sastanak je organiziran na inicijativu gostiju iz Mađarske koji su izrazili želju da s Općinom Novi Grad uspostave saradnju, prije svega na polju kulture i umjetnosti.

Delegaciju iz Mađarske su, između ostalih, činili ministar za kulturu Ministarstva za ljudske resurse Republike Mađarske Peter Hoppal, ambasador Republike Mađarske u BiH Jožef Neđeši, gradonačelnik Pečuha Pava Žolt, generalni direktor Mađarskog umjetničkog društva Janoš Hovari te direktor kulturnog centra Žolnay iz Pečuha Vinze Balaž.

Ministar Hoppal je kazao da se najboljim i najkonkretnijim modelom međunarodne saradnje pokazala saradnja između lokalnih zajednica. Istakao je da je trenutno u izradi novi plan saradnje između Mađarske i BiH te da je kontakt između Općina Pečuh i Novi Grad ostvaren u pravo vrijeme.

Gradonačelnik Pečuha je istakao kako je i za njihovu lokalnu zajednicu ovakav vid saradnje izuzetno važan te je pozvao da se pristupi izradi sporazuma o saradnji između Pečuha i Općine Novi Grad Sarajevo.

Efendić je izrazio spremnost da se saradnja konkretizira, istakavši da BiH i Mađarsku veže značajan period zajedničke historije te da ima mnogo prostora za osmišljavanje i realizaciju projekata iz oblasti kulture, ali i drugih segmenata društvenog života.

Delegirane su osobe s obje strane za uspostavu komunikacije te je načelno dogovoren i termin do kada bi sporazum trebao biti pripremljen, kao i modeli saradnje na čijoj je realizaciji već sada moguće početi raditi, saopćeno je iz press službe Općine Novi Grad.