Lazar Prodanović, SNSD
0

"U izbornoj godini nisu moguće ustavne promjene"

SRNA
Tribina SNSD-a
Tribina SNSD-a
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je da izbornoj godini realno nisu moguće ustavne promjene i da bi, eventualno, trebalo ispoštovati preporuke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje se odnose na implementaciju stavova o ljudskim pravima, definisanje načina izbora članova Predsjedništva BiH i izbora delegata u Dom naroda parlamenta BiH.

"Ukoliko bude postojala politička spremnost, to su tri pitanja u vezi sa kojim je moguće dogovoriti se prije nego što se raspišu opšti izbori. Nakon usklađivanja tih ustavnih promjena, moglo bi se ići i na usklađivanje i promjenu Izbornog zakona BiH. Nažalost, mi smo u BiH sve dalje od kompromisa, a sve bliže konfrontaciji i udaljavanju stavova na nivou BiH", naglasio je Prodanović.

Učestvujući u radu okruglog stola o temi "Dogradnjom i izmjenama Ustava BiH brže u evropske integracije", održanom danas u Bijeljini, Prodanović je rekao da je stav SNSD-a o poštivanju osnovnih ljudskih prava, koja treba da budu usklađena sa evropskim konvencijama, identičan stavu od prije četiri godine i da se tu ništa nije mijenjalo do danas. 

Profesor Univerziteta u Mostaru Slavko Kukić rekao je da su zaštita temeljnih građanskih i ljudskih prava, zaštita kolektivnih prava, prije svega, nacionalnih prava Srba, Hrvata i Bošnjaka i formalno uređenje države koje neće dozvoliti da dvije trećine bruto državnog proizvoda i budžetskih proračuna "pojede" državna administracija osnovni principi kojih bi se trebalo pridržavati prilikom dogradnje i izmjena Ustava BiH, što je i uslov za brži ulazak BiH u evropske integracije. 

 Napomenuvši da ustav predstavlja najviši normativni akt u jednoj zemlji kojim se regulišu sva pitanja državnog uređenja demokratske zajednice, Kukić je istakao da ustav nije Sveto pismo, jer je podložan promjenama i u svim državama, sa stabilnim ili nestabilnim sistemima, dolazi do promjene ustava.

Kukić smatra da se situacija u vezi sa ustavnim promjenama dodatno radikalizuje i stavlja u funkciju političkog samoodržanja političkih elita. U istoriji je, kaže on,  bilo mnogo lošijih ustava koji nisu bili smetnja društvenim promjenama. 

"Ukoliko nema političke volje za društvene promjene u BiH, Ustav, sam po sebi, ne može predstavljati smetnju bilo čemu. Pitam se, šta je važnije, mijenjati ustav ili bosanskoherecgovačko društvo izgrađivati kao društvo u kome će komšija svoga komšiju osjećati kao sebi najbližeg", rekao je Kukić.
Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić izjavio je da je BiH prihvatila i neke obaveze ratifikacijom određenih međunarodnih ugovora.

"Ustav treba da eliminiše sve oblike i vidove diskriminacije ljudi. Ustav ne smije  da improvizuje ravnopravnost naroda u svim strukturama vlasti, već ta ravnopravnost treba da potiče iz lokalne zajednice, kako bi se građani osjećali u potpunosti slobodnim i osjetili pravnu sigurnost koje još uvijek nema u pravom smislu", ocijenio je Šehić. 

Prema njegovom mišljenju, građani BiH treba da imaju jednaka prava i jednake mogućnosti u ostvarivanju svih svojih ljudskih i građanskih prava i tu bi morao da postoji kompromis.  

 U raspravi je istaknuto da dijalog između političkih stranaka, predstavnika civilnog društva i eksperata iz ove oblasti treba nastaviti, kako bi se došlo do najkvalitetnijih kompromisnih rješenja, koja u prvom redu treba da onemoguće bilo kakav vid diskriminacije građana i naroda, da ustavno afirmišu njihovu ravnopravnost na cijeloj teritoriji BiH, neutrališu strah od dominacije bilo kojeg od tri ravnopravna naroda, kao i da omoguće efikasniji rad državnih institucija. 

Organizator okruglog stola su Forum građana Tuzla i Helsinški odbor za ljudska prava RS, a javne debate  o ovoj problematici biće organizovane sve do oktobra u više gradova BiH.