BiH
0

U Istanbulu prikazan film "Tri puta" o potrazi za nestalima u BiH

Anadolija
U istanbulskom koncertnom centru "Cemal Resit Rey" (CRR) održana je gala premijera filma "Uc Yol" (Tri puta) turskog režisera Faysala Soysala, a radnja filma vezana je za period nakon agresije na BiH i obrađuje teme poput traženja nestalih osoba.

Svečanoj premijeri filma prisustovali su režiser Soysal, glumačka ekipa, generalni direktor Turske radio-televizije (TRT) Ibrahim Sahin, te supruga šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua Sare Davutoglu i brojni gosti i zaljubljenici sedme umjetnosti.

Neposredno pred prikazivanje filma, prisutnima se obratio direktor TRT-a Sahin, koji je istakao da je film "Tri puta" jedan od onih koji su važnošću teme koju obrađuje dobili punu podršku TRT-a. Prisjetivši se i 10. godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, Sahin je kazao da se rat i genocid u Bosni i Hercegovini nikada ne smije zaboraviti.

Prisutnima se obratio i režiser filma Soysal, koji je istakao da je film sniman četiri godine na području Istanbula, Sarajeva i Mostara, a da u filmu igraju glumci iz Turske, Hrvatske i Albanije. On je također kazao da će prikazivanje filma u kinima početi 25. oktobra.

Supruga turskom ministra vanjskih poslova Sare Davutoglu je također kazala da je riječ o poučnom filmu koji govori o ljubavi, ratu i očuvanju historije.

Film "Tri puta" je drama o životu ljudi koji tragaju za najbližim članovima svoje porodice, koji su nestali u toku agresije na BiH. Glavne uloge u ovom tursko-bosanskom filmskom ostvarenju tumače Turgay Aydin, Riza Akin, Nik Xhelilaj, Kristina Krepela, Faketa Salihbegović i Alma Terzić.