BiH
0

U iščekivanju konačne odluke

BIRN Justice Report
Izražavajući žaljenje što se Ilija Jurišić još uvijek nalazi u pritvoru u Beogradu, u intervjuu za Justice Report, ministar pravde BiH Bariša Čolak kaže da su ovdašnje nadležne institucije učinile sve što je u njihovoj moći. Ilija Jurišić već pet mjeseci boravi u pritvoru u Beogradu.

“Ministarstvo i ja osobno smo napravili sve što je bilo moguće u zakonskoj i legalnoj proceduri, primjenom bilateralnih sporazuma između dviju država i uvažavajući i poštujući sve međunarodne konvencije koje su ove dvije države potpisale i ratificirale. Apsolutno sve”, kazao je Čolak.

Ilija Jurišić je uhapšen 11. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu, od kada se nalazi u pritvoru u glavnom gradu Srbije. Tamošnje vlasti ga dovode u vezu sa napadom na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Tuzli 1992. godine. Vojnici su napadnuti u trenutku dok su napuštali kasarnu u ovom gradu.

Jurišić je inače bivši predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla i član Kriznog štaba Službe javne bezbjednosti Tuzla.

“Da mi odlučujemo”, kaže državni ministar pravde, “Jurišić bi bio procesuiran na Sudu BiH. U Tužilaštvu BiH, prema informacijama kojima raspolažemo, u toku je istraga protiv 11 osoba vezano za slučaj ‘Tuzlanska kolona’ i, rekao bih, za mnogo ozbiljnija djela nego ova koja se stavljaju na teret Jurišiću u Beogradu.”

Ministar Čolak kaže da mu je prilikom posjete Beogradu saopćen zvanični stav Ministarstva pravde Srbije, prema kojem ne mogu izručiti Jurišića Bosni i Hercegovini “jer njihov krivični zakon ne dopušta izručenje ako je za to djelo predviđena kazna deset i više godina zatvora”.

Stav Sudskog vijeća Specijalnog suda Republike Srbije nije dobio, kaže Čolak, ali mu je iz Beograda obećano “da će brzo biti provedena istraga i da će sredinom oktobra donijeti odluku da li će obustaviti kazneni progon Jurišića ili će ići na optuženje”.