BiH
0

U Irak putuje 36 pripadnika Oružanih snaga BiH

FENA
U prisustvu ministra odbrane BiH Selme Cikotića te visokih dužnosnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, predstavnika EUFOR-a, NATO-a i diplomatskog kora danas je u kasarni "Safet Zajko" održana svečana ceremonija ispraćaja VI rotacije Jedinice OS BiH za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava u mirovnu misiju u Irak.

Kroz obuku je prošlo 85 vojnika, a njih 36 u ponedjeljak, 24. septembra putuju za Irak gdje će ostati šest mjeseci.

"S ponosom ističemo da su pripadnici Jedinice NUS-a , članovi VI rotacije pokazali zavidan nivo znanja iz oblasti uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava te će djelovanjem na terenu u Iraku doprinijeti radu koalicionih snaga", kazao je zastupnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH brigadni general Mirko Tečić.

Pripadnicima Jedinice NUS-a obratio se i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general bojnik Slavko Puljić te im poželio uspješan i siguran rad i povratak.

"Svjesni smo rizika s kojim se suočavate ali smo ponosni na činjenicu da ćete izvrsnim radom i zalaganjem pomoći mirovnoj misiji u Iraku", kazao je Puljić.

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić istakao je kako je od relevantnih institucija i predstavnika koalicionih snaga mirovne misije u Iraku za pripadnike OS BiH do sada dobijao samo riječi hvale.

"Vi dostojno predstavljate OS BiH u svijetu i zbog toga smo ponosni na vas", kazao je Cikotić te dodao kako je za BiH izuzetno značajno da su OS BiH, zahvaljujući provedenoj reformi, došle do nivoa kada pružaju sigurnost i usluge onima kojima je to potrebno.

U mirovnoj misiji u Iraku je od 1. juna 2005. godine boravilo 196 pripadnika OS BiH.