BiH
0

U Irak odlazi 36 pripadnika Oružanih snaga BiH

FENA
U povodu odlaska u mirovnu misiju u Irak pripadnika treće rotacije (smjene) Jedinice Oružanih snaga BiH (OSBiH) za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) danas je u Kasarni "Safet Zajko" u Sarajevu izvršena svečana smotra ove jedinice.

U prisustvu predstavnika vlasti BiH, vojnih atašea akreditiranih u BiH i članova diplomatskog kora, te predstavnika NATO-a, EUFOR-a i drugih međunarodnih organizacija čestitke u povodu uspješno završene specijalističke obuke pripadnicima spomenute jedinice uputili su zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić i komandant Operativne komande OSBiH genaralmajor Vlado Džoić.

Istaknuli su kako je angažman ove jedinice potvrda opredjeljenja za izgradnju modernih OSBiH, spremnih da u okviru vlastitih mogućnosti doprinesu učvršenju mira i sigurnosti na globalnom planu.

Istovremeno, izraženo je očekivanje kako će visoki rezultati postignuti u sklopu mirovne misije i iskazani nivo profesionalizma pripadnika OSBiH pomoći Bosni i Hercegovini u nastojanjima da postane članicom programa "Partnerstvo za mir" i NATO-a.

Najviši dužnosnici OSBiH i Ministarstva odbrane BiH uputili su posebnu zahvalnost Vladi Sjedinjenih Američkih Država, NATO-u, EUFOR-u i svima koji su doprinijeli pripremi Jedinice OSBiH za obavljanje mirovne misije.

Trideset šest pripadnika treće rotacije Jedinice OSBiH za uništavanje NUS-a smijenit će krajem maja pripadnike druge rotacije ove jedinice koji će se nakon šestomjesečnog angažmana u okviru misije u Iraku vratiti u BiH.