BiH
420

U inat bolesti: Udruženje oboljelih od multiple skleroze obilježilo 40 godina postojanja

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Gordan Muzurović, predsjednik Udruženja oboljelih od MS-a u KS (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dodjelom zahvalnica i svečanih plaketa Udruženje oboljelih od multiple skleroze (MS) u Kantonu Sarajevo (KS) svečano je obilježilo 40 godina postojanja.

Udruženje oboljelih od multiple skleroze koje je registrovano u Kantonu Sarajevo osnovano je 1975. godine. Radi se o nevladinoj organizaciji osoba s invaliditetom čiji je jedini cilj pomoći oboljelim osobama da lakše prebrode poteškoće na koje nailaze, ali i da alarmiraju javnost o ovoj specifičnoj bolesti kako bi oboljeli bili prihvaćeni i jednako tretirani.

Multipla skleroza (MS) je progresivna i degenerativna bolest koja pogađa centralni živčani sistem, uključujući mozak, optički živac i kralješničku moždinu, a kvalitetnom saradnjom ljekara i oboljelih može se umnogome poboljšati kvalitet života oboljelih.

Nažalost nije poznat broj koliko je oboljelih osoba od multiple skleroze u KS, a u Udruženju su registrirane 322 osobe. Od tog broja 66 osoba je nesposobno za bilo kakav rad.

"Multiple skleroza je autoimunološka bolest za koju trenutno nema lijeka. Postoje imunomodulatori koji samo pospješuju kvalitet života. Ovu bolest svako doživljava na svoj način. Mi pokušavamo da skratimo liniju diskriminacije između osoba oboljelih od multiple skleroze i onih koji su zdravi", istakao je predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze KS Gordan Muzurović.

Večeras su dodijeljene zahvalnice i plakete svim pojedincima ali i institicijama koji su doprinijeli i olakšali rad ovog udruženja. Među dobitnicima zahvalnica su i brojni ljekari koji su godinama uz udruženje, institucije, brojne organizacije ali i mediji, među kojima je i portal Klix.ba