BiH
1

U Hrvatsku stiže ciklona koja je poharala Njemačku, nema opasnosti za BiH

Klix.ba
Pijavice u Hrvatskoj
Pijavice u Hrvatskoj
Meteoalarm izdao je upozorenje za Hrvatsku zbog dolaska ciklone koja je olujama poharala Njemačku. No, opasnosti za BiH još uvijek nema, potvrdio je za Klix. ba Željko Majstorović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda

Hrvatsku će sutra od sredine dana pa prema poslijepodnevu zahvatiti pogoršanje vremena uz pljuskove i grmljavinu, dok se u noći s petka na subotu očekuje veliko olujno nevrijeme praćeno kišom, tučom, snažnim vjetrovima pa čak i pijavicama, najavili su hrvatski meteorolozi.

Olujno nevrijeme zahvatit će i Mađarsku, Sloveniju i Srbiju. Sve četiri zemlje su na Meteoalarmu označene crvenom bojom koja označava izuzetno intenzivan meteorološki događaj opasan po ljudski život.

"BiH će zahvatiti samo periferija tog ciklona koji će zahvatiti Hrvatsku. Za sada sve izgleda uredu i ne bi trebalo biti većih promjena. Val ide u subotu i nedjelju gdje se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavine ali ne većih razmjera. Ima dovoljno vremena i ako bude postojala opasnost za područje BiH sinoptičari će to uočiti i na vrijeme obavijestiti javnost", rekao je Majstorović.

Promjena vremena očekuje se u petak poslijepodne, a tokom vikenda temperature će biti niže i za sedam stepeni u odnosu na današnje.

Veliki ciklonalni poremećaj koji dolazi u Hrvatsku jučer je poharao Njemačku.

Grmljavinsko nevrijeme posebno je pogodilo istočne i južne dijelove Njemačke, čupalo drveće i zaustavilo željeznički saobraćaj. U prekidu je bio sav saobraćaj u i iz Frankfurta, zatvorena je i brza željeznička linija između Muenchena i Berlina, te između Berlina i Hamburga zbog drveća na šinama.

Zabilježena je velika materijalna šteta, a ljudskih žrtva srećom nije bilo.