BiH
7

U Hrvatskoj uhapšen državljanin BiH, pripadnik terorističke grupe

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrvatska policija je uhapsila državljanina BiH koji ima 49 godina i za kojim je raspisana međunarodna potjernica. Sumnja se da pripada terorističkoj grupi koja je regrutovala mlade ljude i slala ih da ratuju u Siriji na strani Islamske države (IDIL).

Hapšenje se dogodilo po zahtjevu austrijske policije, koja mu je bezuspješno pokušavala ući u trag. Uhapšen je 16. decembra na međunarodnom graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu po crvenoj interpolovoj potjernici, piše Dnevnik.hr.

Državljanin naše zemlje je uhapšen nakon povratka iz Gornje Maoče gdje je centar vehabijskog pokreta u BiH. S njima je stalno održavao kontakte, a tamo se jedno vrijeme i skrivao misleći da je siguran. Hrvatske tajne službe locirale su ga prilikom pokušaja prelaska državne granice i ulaska u Hrvatsku. Uhapšen je i sproveden u zatvor u Požegi.

Ekstradicijski postupak završen je 15. januara, a osumnjičeni je izveden pred sudiju istrage koji je odobrio njegovo hitno izručenje u Austriji. Izručenje je zbog sigurnosnih razloga izvedeno u strogoj tajnosti - po noći je prebačen do granice s Austrijom, gdje su ga preuzeli njihovi specijalci i prebacili u pritvor.

On se sad nalazi u zatvoru u Grazu, zajedno sa još petoricom muškaraca koji pripadaju istoj grupi. Svi su optuženi da su vrbovali mladiće i djevojke iz Hrvatske, BiH i Slovenije i slali ih na ratište u Siriju.

Nakon hapšenja u BiH i Sloveniji, ovo je prvo ovakvo hapšenje u Hrvatskoj.