BiH
239

U Hitnoj pomoći ili Domu zdravlja KS pedijatri će raditi 24 sata

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zbog velikog intesa građana u Domovima zdravlja ili u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uskoro bi trebale biti uvedene 24-satne dežure ljekara pedijatara. O kojoj će ustanovi biti riječ odlučit će stručna komisija na osnovu stanja na terenu i potreba građana.

Ideju podržava direktorica Hitne pomoći KS Sena Softić-Taljanović koja u razgovoru za Klix.ba kaže da bi se u ovoj zdravstvenoj ustanovi koja ima dovoljno prostora mogle organizirati 24-satne dežure pedijatara.

"Građani KS na jednom lokalitetu u Kolodvorskoj 14 imaju ljekara opće medicine, specijalistu urgentne medicine, apoteku, stomatologa koji radi u našim prostorima i sasvim logičan slijed je da imamo i pedijatra. U našoj ustanovi za sada se zbrinjavaju samo hitni slučajevi, kao što su pacijenti s teškim tjelesnim povredama ili pogoršanjem hroničnog oboljenja", kazala je Softić-Taljanović.

Dodala je kako je djeci potrebna posebna vrsta specijalizacije i njege. Prostor u Hitnoj pomoći KS je na raspolaganju nadležnima i prema njenim riječima, problem treba što prije riješiti. Ideja je podržana i u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS, gdje su trenutno zaposlena 32 pedijatra, a optimalan broj bi bio 37. Pedijatri raspoređeni u područne Domove zdravlja rade u dvije smjene, ali bez noćnih dežura.

Iz Ministarstva zdravstva KS još uvijek nisu odlučili gdje će biti 24-satne dežure pedijatara, u Hitnoj ili Domovima zdravlja KS, ali su svakako za uvođenje ove procedure. Inicijativu podržavaju i građani, koji u slučaju potrebe za intervencijom nakon 20 sati djecu moraju voditi u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).