Temperature iznad prosjeka
11

U Hercegovini ni traga kiši, u Bosni nestabilinije vrijeme

Klix.ba
Prenj
Prenj
Iako je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) nekoliko puta u zadnjih mjesec dana najavljivao kišu na području Hercegovine, ona nije pala, a to se neće desiti ni uskoro.

Prema ranijim prognozama za septembar, kiša je na područjima gdje požari danima bjesne trebala pasti početkom ove sedmice, ali, kako nam je rečeno u FHMZ-u, od toga nema ništa.

"U Hercegovini neće biti padavina. I dalje će biti toplo i suho vrijeme sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka", rekao je za Klix.ba klimatolog FHMZ-a Dženan Zulum.

Za sve su krivi aparati

Na pitanje zbog čega se dešavaju "pogrešene" prognoze i da li je to moguće spriječiti, Zulum je objasnio: "Svakodnevno se prate numerički modeli za prognozu i ono što oni očitaju mi objavimo. Prošle sedmice aparati su pokazali da će biti većih količina padavina za vikend, ali do tog vikenda smanjila se prognozirana količina padavina te su to bili lokalni pljuskovi na području sjeverozapadne Bosne. Kiša je bila prognozirana i za Sarajevo, ali su ovdje bili samo oblaci, dok kiša nije pala".

Što se tiče prognoza za Bosnu, očekuje se nestabilno vrijeme. Do kraja ove sedmice doći će do blagog pada maksimalnih temperatura, dok neće biti većih promjena u jutarnjim temperaturama.

Vrijeme će biti dosta promjenljivo i nestabilno naročito u prvoj polovini ovog mjeseca. Duži stabilniji period očekuje se krajem druge i početkom treće dekade.

Vrijeme danas

Danas će u zapadnim područjima preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne pljusak kiše je moguć u sjeverozapadnoj, zapadnoj i centralnoj Bosni. Vjetar, slab, u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 23 do 31, na jugu zemlje do 34 stepena.

Septembar topliji od prosjeka

Statističke analize pokazuju da će septembar u pogledu srednje temperature biti topliji od višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec u Sarajevu iznosi 15,1 stepen, u Mostaru 20,4, u Tuzli i Jajcu 15,4, dok u Bihaću npr. srednja temperatura u septembru iznosi 15,9 stepeni. Posebno toplo bit će od 6. do 10. septembra.

Ukupne količine padavina u septembru bit će ispod višegodišnjeg prosjeka i kreću se u Sarajevu od 70 litara po kvadratnom metru, u Bihaću od 108, Mostaru 96 dok na području Tuzle i Gradačca srednja količina padavina iznositi 64 litra po kvadratnom metru.