BiH
0

U Hercegbosanskom kantonu vanredne mjere zbog visokih temperatura

FENA
Vlada Hercegbosanske županije suglasila se s ocjenom federalnog Ministarstva zdravstva koje je zbog visokih temperatura preporučilo poslodavcima preraspodjelu radnog vremena te uvela vanredne mjere.

U skladu s odlukom Vlade, radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističkih konsultativnih službi treba početi u 7 sati, a prioritet kod zahtjeva za usluge zdravstvene zaštite dat će se kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina dok roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti to trebaju učiniti najkasnije do 9 sati ujutro.

Poslodavci trebaju početak radnoga vremena pomaknuti u 6 sati ujutro radnicima koji poslove obavljaju na otvorenom i izloženi su suncu, ako tehnologija posla to ne dozvoljava, poslove u razdoblju od 12 do 16 sati treba pokrenuti i nastaviti iza 16 sati.

Aktivno zaposlenim kroničnim bolesnicima poslodavci trebaju omogućiti korištenje godišnjeg odmora u ovom razdoblju, stoji u saopštenju.

Prema preporuci Vlade, ustanove koje rade od 9 sati početak radnoga vremena trebaju pomaknuti u 8 sati, te omogućiti ležernije odijevanje uposlenika te ležernije odijevanje na službenim događajima. Općine na određenim lokacijama trebaju osigurati besplatnu podjelu vode za piće putem cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima treba osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Vlada je naložila kontinuirano informiranje o općim mjerama zaštite od visokih temperatura kao što su izbjegavanje kretanja od 10 do 17 sati, nošenje široke, svijetle odjeće, uzimanje dovoljnih količina tekućine, konzumiranje voća i povrća, te da osobe koje putuju praviti češće odmore u putu i uzimati češće manje količine tekućine.

Iz Vlade savjetuju boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali pri tome treba voditi računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veće od 3 do 5 stepeni.