BiH
0

U Gradačcu proglašeno stanje prirodne nepogode zbog klizišta

Anadolija
Na jučerašnjoj sjednici općinskog štaba Civilne zaštite Gradačca donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode zbog pojave klizišta.

Ovu informaciju za AA potvrdio je predsjednik Komisije za procjenu šteta Šefik Duraković dodajući kako je otapanje snježnog pokrivača na području općine aktiviralo nova klizišta. Prema njegovim riječima, odluka o proglašenju stanja prirodne nepogode važi za cijelu općinu iako su najkritičnija naselja na južnom dijelu.

"Odluku smo donijeli jer klizišta ugrožavaju materijalna dobra i ljude. Najviše je problem izražen na prostoru južnog dijela, najkritičnije je područje mjesne zajednice Kerep, Međeđe, lokacije Omići i Karajlići", kazao je Duraković.

Kako je istakao, nova klizišta direktno su ugrozila desetak objekata.

"Drugih desetak je također ugroženo, ali indirektno i još uvijek nisu u zoni pomjerenja tla. Za pretpostaviti je ukoliko u narednim danima bude padavina da bi klizište moglo zahvatiti i te objekte", kazao je predsjednik Komisije za procjenu šteta za AA.

Za tri porodice sa područja općine Gradačac obezbijeđen je alternativni smještaj jer je preporuka geologa da se u njihovim domovima više ne može stanovati, ističe Duraković dodajući kako većina klizišta na području Gradačca ugrožava poljoprivredna zemljišta, voćne zasade, pristupne puteve i saobraćajnice.

"U periodu od augusta kada smo imali već aktivnosti donošenja programa sanacije pa do danas, reaktivirano je i došlo je do pomjeranja 90 klizišta i preko 220 novih koja su se pojavila u periodu januar-februar", zaključio je Duraković.