BiH
0

U Gračanici oduzeto nelegalno naoružanje

FENA
U službenim prostorijama Policijske stanice Gračanica obavljen je razgovor sa Nihadom G., rođen 1977. godine iz Gračanice, s ciljem prikupljanja saznanja o okolnostima kupovine, posjedovanja i prodaje nelegalnog vatrenog oružja - pištolja.

Naime, 28. januara 2009. godine Ismet Č., nastanjen na području općine Gračanica, službenicima policije dobrovoljno je predao jedan pištolj marke "CZ", kalibra 6,35 mm, koji je, prema njegovoj izjavi, kupio od Nihada G.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda Gračanica, uz odobrenje kantonalnog tužioca, a zbog postojanja osnova sumnje da Nihad G. posjeduje još vatrenog oružja, službenici policije su dana 29.01.2009. godine izvršili pretres vozila "opel kadet", koje koristi Nihad G., u kojem nisu pronađeni predmeti iz krivičnog djela, dok je pretresom porodične kuće i pomoćnih objekata koje koristi Nihad G. pronađena jedna puška marke "Zastava", tip M-48, te određena količina metaka i pet spremnika za municiju.

Pronađeni predmeti su oduzeti uz izdavanje Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta, a Nihad G. je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija", lišen slobode i priveden u službene prostorije PS Gračanica, iz kojih je otpušten nakon kriminalističke obrade.