BiH
15

U Goraždu sutra počinje Internacionalni festival prijateljstva

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu sutra počinje 19. internacionalni festival prijateljstva, jedna od najznačajnijih manifestacija ovog karaktera u regionu. I ove godine, organizator festivala, goraždanski Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Općine i BPK Goražde čini sve da manifestacija bude što bolje pripremljena i sadržajno fokusirana na propagiranje amaterskog umjetničkog djelovanja.

U proteklih 18 godina u okviru festivalskih zbivanja, u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata, u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta.

Globalno teška sigurnosna situacija i finansijski razlozi negativno su se odrazili i na ovu manifestaciju te će ovaj put izostati dolazak prijatelja iz nekoliko zemalja koje su tradicionalno bile prisutne u festivalskim sadržajima. Festival će uprkos tome zadržati internacionalni karakter i osnovnu ideju, naglasili su organizatori na press konferenciji uoči zvaničnog otvaranja manifestacije.

"Ove godine festival prati ta jedna nesretna okolnost, cjelokupan globalni kontekst u kome se cijela Evropa i svijet nalazi. To je prije svega sigurnosni aspekt koji ima direktnu refleksiju na kulturu i kulturna dešavanja, pa i na naš 'Festival prijateljstva'. Drugi moment je finansijske prirode a osim toga u našim prijateljskim i bratskim zemljama i gradovima, Saint Brieuc (Francuska), Mettmann (Njemačka), Gaziemir (Turska) i drugim općinama došlo je do smjene generacija i nosilaca ispred tih gradova koji su radili na organizaciji programskih sadržaja koji su u ranijem periodu bili zastupljeni u festivalu. Ipak u programu festivala imamo nekih 70 programskih jedinica u sklopu 10 festivalskih programa počevši od svih ovih formi muzičkog izraza pa do dječijih radionica koje ćemo imati ove godine u velikom broju i u vrlo bogatom i šarolikom izdanju", kaže Sanid Zirak, zamjenik predsjednika organizacionog odbora.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Trajna vrijednost festivala je i internacionalna Likovna kolonija "Boje prijateljstva".

"Mi već prvog dana počinjemo svoje aktivnosti otvaranjem izložbe dijela načinjenih u koloniji koja je održana prošle godine i u kojoj je nastalo 40-tak radova. Ove godine pored slikara iz Goražda dolaze umjetnici iz Tuzle, Sarajeva, Bosanske Krajine, Mostara, Crne Gore i Švedske", kaže Enver Krajišnik, voditelj likovne kolonije "Boje prijateljstva".

Uz susrete umjetnika, posjetioce festivala u Goraždu u prvoj sedmici augusta očekuju između ostalih nastupi grupa "Emir & Frozen Camels", " Divlje jagode" i brojnih domaćih rock bendova. U noćima narodne muzike, nastupit će goraždanski izvođači i nekoliko zvijezda bh. narodne muzike i sevdaha. U programu su i večer folklornih ansambala, sajam starih zanata, atraktivne igre mladih, Orijentiring planinarski kup, šahovski turnir. Posebnu čar Festivalu, na njegovom kraju daje veliki dječiji maskenbal.