BiH
1

U Goraždu seminar o načinu izrade akcionih planova

FENA
Goražde
Goražde
Predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja u Goraždu su upriličili seminar o temi izrade Akcionog plana Bosanskopodrinjskog kantona Goražde za provođenje Strategije razvoja i Strategije socijalnog uključivanja BiH.

Na seminaru su prezentirani proces i rezultati razvojnog planiranja u BiH, kao i metodologija izrade akcionih planova za nivo kantona, a članovi kantonalne Implementacione jedinice prezentirali su ono što je do sada urađeno o pitanju razvojnog planiranja u BPK-u Goražde.

Članovi ove jedinice predstavili su PESTLE (političku, ekonomsku, socio-kulturnu, tehnološku, legislativnu i ekološku) analizu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde. Ova analiza je, kako su danas istaknuli predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja, dobra osnova za izradu daljih akcionih planova, čiji draftovi bi trebali biti gotovi do juna.

Prilikom njihove izrade, kantonalna Implementaciona jedinica fokusirat će se na četiri ključna cilja: konkurentnost, zapošljavanje, održivi razvoj i socijalno uključivanje. Ključni ciljevi i zadaci iz Programa razvoja BPK-a Goražde do 2014. godine, bit će također uključeni u ove akcione planove.

Međunarodna stručnjakinja za proces strateškog planiranja Zdenka Marija Kovač, govorila je o uvođenju mehanizma u praćenju postizanja ciljeva ekonomskog razvoja i socijalne kohezije, poznatog pod nazivom "Otvoreni metod koordinacije OMC", koji se primjenjuje unutar Evropske unije.

Vlada Federacije već je usvojila akcione planove federalnih ministarstava i institucija kojima će biti podržana implementacija ovih važnih strateških dokumenata, dok će kantonalne vlade biti nadležne za izradu akcionih planova na nivou kantona.

Od kantona se očekuje da u ovaj proces uključe i svoje lokalne zajednice, uz učešće Federalnog zavoda za programiranje razvoja, kao glavnog koordinatora ovih aktivnosti.