BiH
0

U Goraždu pronađene grobnice iz srednjeg vijeka

FENA
Arheolozi Zemaljskog muzeja BiH već desetak dana rade na iskopavanju i istraživanju grobnica u goraždanskom naselju Panorama.

Kako saznaje Fena, riječ je o četiri grobnice karakteristične za srednji vijek tačnije za period, od desetog do petnaestog vijeka.

„ Zaključili smo da su pokojnici koji su ovdje sahranjeni postavljani ili u sarkofage ili su pokrivani drvenim pločama i sa gornje i sa donje strane što nije baš uobičajeno niti svakidašnja pojava ali se s tim susrećemo širom BiH i van nje. To je karakteristično za srednji vijek i za sada možemo zaključiti da se radi o trinaestom možda čak i četrnaestom stoljeću, ali to još ne možemo sa sigurnošću tvrditi dok ne pronađeno neki pouzdaniji dokaz“ – kazao je Feni arheolog Zemaljskog muzeja BiH mr. Mirsad Sijarić dodajući da je pored skeletnih ostataka za sada pronađeno par komada željeza za koje se ne može sa sigurnošću reči o čemu se radi.

Prema riječima Sijarića to će pokazati laboratorijske analize koje će biti obavljene u Zemaljskom muzeju

„ Jedini malo zanimljiviji nalaz je komad mermerne pločice koja je pronađena uz kost u jednom od grobova što je apsolutna rijetkost i nepoznanica da je nekada negdje pronađeno tako nešto i nismo sigurni kako to protumačiti“ – istakao je Sijarić.

„ Što se tiče skeletnih ostataka oni će biti snimljeni, nacrtani i fotografisani i vraćeni na svoje mjesto, dakle neće se nositi u Sarajevo za razliku od pokretnog materijala koji pronađemo. On će biti upakovan i poslan u konzervatorsko-registratorsku radionicu u Zemaljskom muzeju gdje će biti očišćen i ispitan“ – dodao je on.

Zbog ograničenih finansijskih sredstava na lokalitetu Panorama radit će se još oko sedam dana. Potom će biti urađen detaljan izvještaj i iscrpan elaborat o provedenim iskopavanjima kao i prijedlog šta raditi dalje, a koji će biti dostavljeni relevantnim institucijama i ustanovama u našoj zemlji.

„ Mislim da se u narednom periodu ne može mnogo učiniti. Situacija na terenu je takva da je teško očekivati bez znatno većih finansijskih sredstava da se, bar kada je riječ o ovom lokalitetu, može uraditi nešto više“ – riječi su arheologa Zemaljskog muzeja BiH.

Grobnice u naselju Panorama pronađene su još prošle godine prilikom radova na izgradnji kolektora površinskih voda u naselju Rasadnik.