BiH
19

U Goraždu obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje "Goražde - grad heroj svojim braniocima" u Goraždu je svečano obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, Dan Zlatnih ljiljana BiH i Dan logoraša BiH.

Cvijeće su položile brojne delegacije, a posebno dragocjenim ovaj događaj su učinili mališani vrtića SOS Kinderdorf koji su donijeli cvijeće u čast šehidima i poginulim borcima te svim žrtvama fašizma i agresije na BiH.

"Prije 70 godina je pobijeđen fašizam potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Njemačke. Mislili smo da je sa tom idejom zauvjek završeno i da se to zlo više nikada neće ponoviti. Ali prije 23 godine to se ponovo desilo kada je našu zemlju napala jedna od vodećih vojnih sila u tadašnjoj Evropi i svijetu. Ipak, zahvaljujući otporu BiH i svih njenih građana, tadašnjoj sprezi i mudrosti vojnog i političkog vrha Armije RBiH, organizovali smo se i u jedinstvu i snazi uspjeli da se odbranimo od agresora i danas živimo u slobodnoj, jedinstvenoj i nedjeljivoj BiH. Toga se iznova i uvijek moramo prisjećati, ali, takođe, poručujemo da smo spremni da mislimo na sadašnjost i budućnost“, istakla je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde na centralnoj svečanosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Cvijeće je položeno i na šehidsko mezarje i Partizansko spomen-obilježje u Kolijevkama. Ratni komandant i dobitnik najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Derviš Hadžić Dedo ukazao je na činjenicu da fašizam još nije nestao sa ovih prostora.

"Svjedoci smo da se on, u najtežem obliku, devedesetih godina ponovo javio na ovim prostorima. Dugujemo veliku zahvalnost hrabrim braniocima Goražda i ovog prostora koji su se tome usprotivili i koji nisu dozvolili da to zlo pobijedi. Fašizam nije iskorijenjen pa nam je stalna zadaća, ne samo boračkim udruženjima, već svima nama da njegujemo tekovine antifašizma“, kazao je Hadžić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba