BiH
9

U Goraždu i Foči saniraju štete od nevremena: Stradali voćnjaci i usjevi

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu nastoje sanirati štete koje je iza sebe ostavilo nevrijeme koje je ovu općinu zahvatilo dan ranije. Jaka kiša, olujni vjetar i grad najviše problema su napravili u ulici Kulina bana u samom centru grada gdje je poplavljeno i nekoliko poslovnih objekata.

Štete su zabilježene i u naselju Pobarnik, te ulicama Zaima Imamovića, Doktora Karameha i 31. Drinske brigade. Bujične vode, začepljenje odvodnih kanala, plavljenje saobraćajnica i poslovnih objekata samo su neke od evidentiranih posljedica. Ekipe Civilne zaštite, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice i uposlenici , JKP "6 Mart" Goražde intervenisali su na kritičnim mjestima. Uglavnom su ispumpavali vodu i čistili nanose zemlje.

"Komisija za procjenu šteta će uraditi svoje i procijeniti nastalu štetu. Ulica Doktora Karameha je najopasnija što se tiče bujičnih voda sa područja Budića i tu smo intervenisali. Angažovali smo radne mašine Goraždeputeva, na magistralnom putu M20 isto tako, zatim pranje ulica Kulina bana, Titova i Selvera Sijerčića a zahvaljujući kantonalnom MUP-u i njihovim patrolama koji su regulisali saobraćaj nije došlo do još većih šteta, kao ni do saobraćajnih nezgoda. Građani su mnogo pomogli. Radi se na sanaciji u ul. Sarajevska, ispod same Jabuke u RS-u, u Novom Goraždu da se dovede u ispravno stanje, da se pohvataju te bujične vode da ne bi dolazilo do poplava", kaže Mustafa Geca, starješina PVJ Goražde.

Velike štete pretrpjeli su i poljoprivredni usjevi i voćnjaci. Obilna kiša i jak vjetar jučer su zahvatili i Općinu Foča sa obje strane entitetske linije. Bujične vode znatno su oštetile lokalne puteve u Federaciji dok je u Republici Srpskoj snažan vjetar čupao drveće. Šteta je pričinjena na elektromreži, automobilima, ugostiteljskim objektima. Nevrijeme nije zaobišlo ni Praču, ali nije bilo težih posljedica.