BiH
0

U Goraždu danas počinje "Elza fest"

Piše: E. A.
U Goraždu danas počinje "Elza fest", četvrti po redu festival koji će ove godine okupiti veći broj učesnika, ali će i sadržajno biti mnogo bogatiji, najavljuju organizatori.

"Elza fest" je, naime, apsolutna kreacija mladih ljudi. Oni za večeras na gradskom kupalištu Žanj planiraju Unplugged noć, a ukoliko ih u tome spriječi nadolaženje rijeke zbog puštanja brane, alternativa je Omladinska ulica.

Slijedi pohod na kulu Hercega Stjepana Kosače, kako bi skrenuli pažnju na značaj kulturnog naslijeđa, a u petak su planirani Rock off i Rock škola Goražde, dok je subota rezervisana za Noći 7 umjetnosti i kviz znanja "Koliko si ti knjiga pročitao", što će biti organizirano u Ljetnom kinu goraždanskog Centra za kulturu.

U nedjelju će biti održani Ultimate Frisbee turnir, šampionat BPK Goražde na pomoćnom gradskom stadionu te izložba fotografija nastalih na festu koja će biti postavljena na Mostu ispod mosta.

Organizatori su kroz Elza fest planirali brojne radionice, street art radionice, grafiti, zatim foto radionice, radionice videa i montaže i druge.

"Željeli smo unijeti i neke nove elemente. "Elza fest" je zapravo nastao kao otpor festivalu prijateljstva koji nije uključivao mlade u samu organizaciju događaja", ističe Arman Bešlija, jedan od organizatora.

Pojašnjava da je festival dobio ime po Elzi, nekadašnjem simbolu mladosti i razigranosti.

"Elza je statua u Omladinskoj ulici koje više nema. Simbolizirala je mladost, razigranost, dostojanstvo... otuda naziv Elza fest, jer želimo pokazati kako u Goraždu postoje mladi koji žele nešto mjenjati u gradu", kaže Arman Bešlija.

On dodaje da kroz ovaj festival dolaze do izražaja kreativnost mladih, njihov stav, umjetnički izražaj i prevashodno želja za promjenom društvene zbilje koja sve više liči na "Velikog brata".