BiH
0

U Francuskoj svaka tri dana jedna žena žrtva partnera

FENA
Od početka godine u Francuskoj je prosječno jedna žena umrla svaka tri dana kao žrtva bračnog nasilja, saopćila je vlada u srijedu na temelju istraživanja.

"U Francuskoj prosječno jedna žena umre svaka tri dana kao žrtva bračnog nasilja, dok samo jedan muškarac umre u 14 dana", navodi se u izvještaju vlade objavljenom tri dana prije međunarodnog dana nasilja nad ženama.

"Općenito, od 1. januara 2006. godine počinjeno je 113 ubistava, od kojih se 83 posto odnosi na žene" ubijene tokom bračnih svađa, precizira se u izvještaju.

Razvod je riskantan period u kojem je ubijeno 41 posto žena.

"U polovini slučajeva ubice nisu zaposlene, a alkohol je prisutan u jednoj četvrtini slučajeva", navodi se u rezultatima istraživanja.

Izvještaj navodi, također da je desetero djece s manje od šest godina ubijeno od početka godine u okviru bračnog nasilja.

Amnesty International je u februaru osudio nasilje nad ženama u Francuskoj, ocijenivši da se radi o "državnoij aferi" i kritizirao pravosuđe i odsustvo prave prevencije.

U srijedu je francuska vlada prvi put izračunala kolika je ekonomska šteta od bračnog nasilja koju procjenjuje na milijadru eura godišnje.

Ministrica za jednakost spolova Catherine Vautrin (Katrin Votren) je najavila da će od januara 2007. godine biti uspostavljen jedinstven telefonski broj za žrtve i naglasila kako vlada želi da se bori protiv teškoća u nalaženju smještaja za žene koje žele napustiti nasilnog muža.