BiH
0

U Fojnici i Orašju ekshumirana tijela žrtava

FENA
Tokom posljednjih nekoliko dana na dvjema lokacijama na području Federacije BiH izvršene su ekshumacije pod nadzorom istražilaca i osoblja Tužilaštva BiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, na prvoj lokaciji u Fojnici, na gradskom groblju Karauša, tokom ekshumacije pronađeno je tijelo nepoznate žene za koju se sumnja da je hrvatske nacionalnosti.

Tijelo je vraćeno u grobno mjesto do vršenja DNK analize koja će biti rađena u Identifikacionom centru u Visokom. Ovoj ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta za traženje nestalih BiH, MUP-a Srednjobosanskog kantona i istražilac Tužilaštva BiH.

Na drugoj lokaciji u Orašju, na gradskom groblju, pronađene su dvije nepoznate osobe o čijem identitetu još nema dovoljno saznanja. Ova tijela su prebačena u zajedničku kosturnicu u Odžaku, gdje će biti forenzički obrađena i uzet DNK uzorak.

Ovoj ekshumaciji su prisustvovali predstavnici Instituta za traženje nestalih BiH, MUP-a Županije Posavske i istražilac Tužilaštva BiH.

Ekshumacijama je rukovodio istražilac Tužilaštva BiH, koji je po instrukcijama tužioca koordinirao rad policijskih, forenzičkih i drugih ovlaštenih osoba koje vrše proces ekshumacije.

Tužilaštvo BiH, zajedno s institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavit će aktivnosti na procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.