Za najteže kriminalce
0

U Foči uskoro počinje sa radom Alcatraz

SRNA
Posebno odjeljenje Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) "Foča" u Foči, u kojem će biti smješteni osuđeni za najteže oblike kriminala, uskoro bi trebalo da počne sa radom.

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Džerard Selman rekao je da su radovi na izgradnji i opremanju odjeljenja posebnog režima pri KPZ "Foča" u potpunosti završeni.

"Postupak prijema osoblja je završen i odmah poslije provedene opšte i specijalističke obuke, koja je u toku, odjeljenje će biti stavljeno u funkciju. To je jedina prepreka zbog koje još nije pušten u rad ovaj savremeni dio KPZ Foča", rekao je Selman za "Večernje novosti".

Odjeljenje zvano "Alcatraz", za čiju izgradnju je obezbijeđeno oko 3.260.000 KM, veličine je 895 kvadratnih metara, ima 38 ćelija za smještaj 56 osuđenika, a rađeno je po evropskim pravilima za smještaj visokorizičnih zatvorenika.

U novom odjeljenju KPZ "Foča" biće smješteni samo muški osuđenici, za koje se procijeni da bitno ugrožavaju bezbjednost u drugim kazneno-popravnim ustanovama u RS.

Na kraju prošle godine u zatvorima u Srpskoj na izdržavanju kazne i mjera pritvora nalazilo se 1.046 osoba, od čega je 856 osuđenih i 156 pritvorenih.