BiH
205

U Foči je ubijeno 585 žena, sutra obilježavanje 21 godine od zločina

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Udruženje "Žena-žrtva rata" će sutra obilježiti 21 godinu od ratnog zločina izvršenog nad Bošnjacima u Foči.

U znak sjećanja na žrtve, članice Udruženja "Žena-žrtva rata" posjetit će područje nekadašnjeg zloglasnog logora Sportsku dvoranu "Partizan" gdje će položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Nakon toga će se uputiti pred zgradu KPD Foča gdje će na isti način odati počast ubijenim.

Članice Udruženja"Žena-žrtva rata" će sutra iz Sarajeva ispred Zemaljskog muzeja krenuti autobusom prema Foči da bi odale počast i obilježile godišnjicu stradanja nevinih žrtava.

"Od 1992. do 1995. godine izvršen je stravični zločin masovnog i sistematskog silovanja, djevojčica, djevojaka, žena u logoru "Partizan", njihovi najrođeniji su odvedeni u Kazneno-popravni dom (zatvor) Foča, a nekima se do danas gubi svaki trag. U Foči je ubijeno 585 žena", kazala je Agenciji Fena predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić.

Istakla je da je potrebno procesuirati sve ratne zločince, naglasivši da je problem povratka i taj što se ratni zločinci nalaze na slobodi.

"Sutra ćemo se pokloniti žrtvama, odati počast i poslati poruku da se nikada nikome ne desi ovakvo zlo ", kazala je Hasečić.