BiH
0

U fočanskoj bolnici počela primjena savremene metode operacije katarakte

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Univerzitetskoj bolnici Foča počela je primjena savremene metode u operaciji očnog oboljenja katarakte, koja dosta skraćuje i pojeftinjuje operaciju i omogućava mnogo kvalitetnije liječenje.

Načelnik Oftalmološkog odjeljenja Univerzitetske bolnice Nada Avram kaže da je dosadašnju klasičnu metodu sa ekstrakapsularnom ekstrakcijom i ugradnjom tvrdog sočiva, zamijenila operacija metodom fakoemulzifikacije sa ugradnjom savitljivog, mekog, intraokularnog sočiva.

"Prednosti su višestruke, operisaće se po savremenim standardima, pacijenti neće morati odlaziti za tu vrstu operacija u druge centre i ne moramo više čekati na zrelost katarakte, već možemo operisati u svim njenim fazama, u zavisnosti kakve su životne potrebe pacijenata", rekla je Avramova.

Ona je napomenula da operacija traje dvadesetak minuta, što je znatno kraće u odnosu na klasičnu metodu.

"Praktično, poslije 60 minuta pacijent može da ide kući i rehabilitacija i povratak životnim aktivnostima su brži. Sve se dešava kroz mali operativni rez koji se ne ušiva, pa samim tim rana brže zarasta. Ta mogućnost jednodnevnog, ambulantnog hirurškog tretmana značajno smanjuju troškove liječenja", istakla je Avramova.

Oftalmolog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci Boško Amidžić ističe da je u Foči, nabavkom najsavremenije opreme, napravljen veliki iskorak u liječenju katarakte.

"Uradili smo prvu operaciju sa implantacijom vještačkog intraokularnog sočiva pacijentu, bez ikakvih komplikacija. Ovim se hirurgija znatno ubrzava, pa se u jednom danu može uraditi više operacija", rekao je Amidžić.

On je naveo da se na ovaj način liste čekanja pacijenata smanjuju i da se i u Foči ova operacija sada može uraditi većem broju pacijenata.

Amidžić je objasnio da je katarakta oboljenje oka kod kojeg dolazi do zamućenja prirodnog sočiva, koje umanjuje vidnu i radnu sposobnost, čime se narušava kvalitet života pacijenta i njegove mogućnosti da se brine o sebi, a koja se uspješno rješava operacijom.