BiH
0

U Federalnom parlamentu ponovno aktuelan vladin prijedlog zakona o pomilovanju

FENA
U proceduri Federalnog parlamenta ponovno je aktuelan prijedlog zakona o pomilovanju u FBiH čiji je predlagač Federalna vlada, nakon što Dom naroda Federalnog parlamenta nije prihvatio jučer zakon iz ove oblasti, predložen iz poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA).

Vladinim tekstom je naknadno dopunjen i okvirni dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma, sazvane za kraj jula.

Zakonom koji je predlagala SDA propisivano je da pomilovanje u Federaciji može u određenim slučajevima izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika, ali samo osuđenicima kojima je presudu izrekao neki od sudova s federalnom jurisdikcijom. Time se ne želi dirati u nadležnosti države BiH, obrazloženo je pritom iz poslaničkih krugova ove stranke.

Vladinim tekstom otvara se mogućnost da predsjednik FBiH izrekne pomilovanje i osuđenicima kojima je presudu izrekao Sud BiH, i to samo za djela regulirana federalnim krivičnim zakonodavstvom.

Federalni zakon o pomilovanju je već dugo u parlamentarnoj proceduri bez konačnog ishoda. Prethodno je visoki predstavnik za BiH suspendovao instituciju pomilovanja u Federaciji i naložio institucijama u BiH da donesu zakone iz ove oblasti.

Na nivou države BiH donesen je decembra iste godine.

Poslanički klub SDA u Federalnom parlamentu tvrdi da je njen tekst, koji je jučer odbacio Dom naroda, usklađen s ovim državnim zakonom, a Federalna vlada da je njeno rješenje potpuno u skladu s Ustavom Federacije.