BiH
0

U federalnom Domu naroda 15. marta rasprava o budžetu FBiH za 2007.

FENA
Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio 7. marta u Sarajevu Nacrt ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, rasprava o tom dokumentu najavljena je i u federalnom Domu naroda za 15. mart.

Predsjedavajući Stjepan Krešić sazvao je drugu sjednicu ovog federalnog doma u Sarajevu. U najavljenom dnevnom redu su nacrti ovogodišnjeg federalnog budžeta i zakona o njegovom izvršenju.

U toku rasprave u Predstavničkom domu 7. marta, nacrt budžeta je odobren uz poslaničke primjedbe predlagaču, Vladi FBiH. Među osnovnim primjedbama su da je u planovima za ovu godinu potpuno izostao dosadašnji budžetski grant za Bosanskopodrinjski, Posavski i Hercegbosanski kanton i da je planirano nedovoljnih 50 miliona KM za implementaciju zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Aktuelna Federalna vlada predložila je da budžet FBiH za 2007. godinu iznosi milijardu i 313 miliona KM. U to je uračunato i 13 miliona koje je Vlada naknadno uvrstila na prihodovnoj i na rashodovnoj strani u budžetu za njene obaveze prema Energopetrolu d.d. Sarajevo za isknjižene Energopetrolovih terminala tečnih goriva u Pločama, Mostaru, Blažuju i Živinicama.

Federalni budžet mora biti donesen do 31. marta, kada ističe Odluka o privremenom finansiranju FBiH.

Odgovorni iz Parlamenta poručuju da će taj rok biti ispoštovan i da će oko 20. marta biti formirana nova vlada FBiH za naredni četvorogodišnji mandat. Nova vlada će se baviti budžetom u njegovim fazama do konačnog donošenja i implementacijom.