BiH
0

U Federaciji 92 notara počinju s radom 4. maja

FENA
Prvi notari u Federaciji BiH počet će s radom 4. maja. Devedeset dva notara imat će službeno sjedište u općini-gradu. Službeno područje djelovanja svakog notara je područje na kojem svoju funkciju ostvaruje kantonalni/županijski sud.

Jedino u Bosanskopodrinjskom kantonu nema nijednog notara. Do izbora i imenovanja prvog notara u tom kantonu, Sarajevski kanton će pružati pomoć kroz uredovne dane kad će svi notari, sa službenim sjedištem u Sarajevskom kantonu, u Goraždu pružati usluge građanima iz svoje nadležnosti.

Uvođenje notarijata i prvih notara u Federaciji BiH jedan je od koraka približavanja Bosne i Hercegovine ostalim zemljama zapadne Evrope i članstvu Notarske komore u međunarodnim notarskim asosijacijama.

U toku su aktivnosti za obavljanje notarske službe kao javne službe koju obavljaju samostalno i nezavisno notari.

Osnovana je Notarska komora Federacije BiH kao udruženje svih notara s teritorije Federacije BiH i obavezan oblik udruživanja notara. Notarska komora FBiH je zadužena da prati savjesnost, zakonitost i odgovornost obavljanja notarske službe.

Organi Notarske komore su Upravni odbor, predsjednik Notarske komore, Nadzorni odbor i Disciplinska vijeća prvog i Disciplinska vijeća drugog stepena.

Za predsjednika Notarske komore izabran je notar doc. dr. Mušir Brkić, a za predsjednika Upravnog odbora notar Sefedin Suljević. Za potpredsjednike izabrani su notar Katica Tadić iz Hercegbosanskog kantona i notar Zdravka Bago iz Sarajevskog kantona.