BiH
38

U februaru probno snimanje za dokumentarni film "Logori smrti u BiH"

FENA
Pripreme za snimanje dokumentarnog filma "Logori smrti u BiH", u organizaciji Saveza logoraša u BiH, idu po planu - potvrdio je Feni predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković.

Kazao je da polovinom februara počinje snimanje prvih probnih kadrova. To je, dodaje, planska aktivnost i sve ostale pripreme su završene.

Savez logoraša u BiH pokrenuo je projekt snimanja 90-minutnog dokumentarnog filma o logorašima i njihovom stradanju tokom rata u BiH.

"Film treba da predstavi zločine u logorima i stradanje logoraša kroz žive riječi logoraša, svjedočenja o patnjama kroz koje su prošli, torture, zlostavljanja, a koristit će se i presude Međunarodnog suda pravde u Haagu, domaćih sudova i drugi materijali koju dokazuju i dokumentuju torture u logorima", pojasnio je Mešković.

U BiH je bilo 539 logora kroz koje je prošlo 200.000 logoraša.

U filmu će biti tretirani ključni logori kroz koje je prošlo najviše logoraša, gdje su izvršena silovanja, ubistva, a to su Batkovići u Bijeljini, Luka u Brčkom, Manjača kod Banje Luka, Sušica u Vlasenici, KPD i sportska dvorana Partizan u Foči i Drmaljevo u Velikoj Kladuši.

Projekt je uradio Savez logoraša u BiH u saradnji s Udruženjem Pravda, organizacijom koja se bavi i kinematografijom, a režiser je Avdo Huseinović, koji je radio dosad nekoliko dokumentarnih fimova o stradanjima ljudi tokom agresije.

Namjera je da film bude preveden na više jezika da bi mogao biti prikazan širom Evrope uz poruku "da se ne zaboravi i ne ponovi patnja kroz koju su prošli logoraši u BiH".