Odluka Glavnog odbora SDA
0

U februaru Konvencija umjesto Kongresa stranke

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), koja je održana danas u Sarajevu, odlučeno je da se 1. februara održi Konvecija stranke umjesto Kongresa, kada će biti birano novo rukovodstvo SDA.

Ovim je Glavni odbor jednoglasno podržao prijedlog Predsjedništva SDA da se za predsjednika predloži aktuelni predsjednik Sulejman Tihić, a za njegovog zamjenika Bakir Izetbegović.

Jednoglasno je usvojena i lista novih osam umjesto dosadašnjih pet potpredsjednika stranke, a za te pozicije predloženi su: Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Safet Softić, Senad Šepić, Salko Selman, Asim Sarajlić i Sanjin Halimović.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je da su današnjoj sjednici prisustvovala 103 od ukupno 112 članova GO-a, što pokazuje značaj ove teme u stranci i u javnosti s obzirom na veliki broj medijskih ekipa koje su pratile sjednicu.

Pojasnio je da je na početku sjednice Glavni odbor sa 100 glasova "ZA" usvojio statutarnu odluku o izmjeni i dopuni Statuta stranke čime je uspostavljena mogućnost da u specifičnim prilikama Glavni odbor dvotrećinskom većinom ukupnog broja članova može donijeti odluku da se umjesto Kongresa održi Konvencija stranke u određenom trajanju mandata i da se tako pomjeri održavanje Kongresa.

Nakon toga usvojena je odluka o sazivanju Konvencije SDA 1. februara u 14 sati i tom odlukom regulirano je koji će se organi birati na Konvenciji, način izbora organa i trajanje mandata.

Tada će se tajnim glasanjem birati predsjednik i zamjenik predsjednika stranke te potpredsjednici stranke, a poslije Konvencije bit će održana sjednica Glavnog odbora koji po Statutu bira Predsjedništvo stranke. Na toj sjednici tajnim glasanjem će glasati za listu za i protiv kako bi se izabralo cjelokupno Predsjedništvo stranke.

Niži organi stranke odnosno regionalni, kantonalni i općinski odbori će rekonstruirati namjanje 30 posto njihovog sastava.

Aktuelni predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je na pres-konferenciji da će Konvencija biti programsko - izborna te će na njoj biti usvojeni politički dokumenti i stavove za važna pitanja u državi, od implementacije presude Suda za ljudska prava u pretmetu "Sejdić i Finci", reforme Federacije, preustroja Mostara do popisa stanovništva.

"SDA je još jednom pokazala snažan demokratski kapacitet o složenom političkom pitanju te prigovori da to nije demokratski ne stoje", dodao je Tihić.

Podcrtao je da ovo nije produženje mandata nego izbor najvišeg rukovodstva SDA, ali nekima će mandat biti ponovljen.

Član Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sjednice da ovakvo jedinstvo na Glavnom odboru nisu očekivali za usvojene odluke. Ponovio je da ovo nije savršeno rješenje, ali je to znak jedinstva i odluke da se podjele u stranci ne smiju dozvoliti.